Peru verhoogt voedselprijzen met 700 procent

LIMA, 9 aug. De prijzen van primaire levensbehoeften en benzine in Peru zijn vandaag met duizenden procenten tegelijk verhoogd.

De drastische prijsverhogingen maken deel uit van het economische 'schok-programma' van Peru's nieuwe president, Alberto Fujimori, bedoeld om de economie uit het slop te halen.

De maatregelen werden gisteravond in een nationale televisie-uitzending bekend gemaakt door premier en minister van economische zaken Juan Hurtado Miller. Voor de aankondiging van de maatregelen waren politie en leger in de hoofdstad Lima in verhoogde staat van paraatheid gebracht uit vrees voor voedselrellen.

Eerder op de dag hadden zich al plunderingen voorgedaan op de centrale markten van Lima en de naburige havenstad Callao. Dinsdag is in alle grote steden en in een aantal departementen van het land (opnieuw) de noodtoestand afgekondigd, waardoor leger en politie meer bevoegdheden krijgen en een aantal burgerrechten wordt opgeschort.

Hurtado kondigde aan dat benzine dertig maal zo duur wordt. Daarmee gaat de prijs van 21.500 naar 675.000 inti per gallon (3,78 liter). De prijzen voor voedselprodukten als rijst, brood en suiker zullen met zevenhonderd procent stijgen, zei Hurtado. Op de parallele wisselmarkt verdubbelde de waarde van de dollar deze week van 200.000 naar 400.000 inti. Voor de aankondiging van deze maatregelen bedroeg de inflatie in Peru drie procent per dag.

Om de gevolgen van de prijsverhogingen te verzachten voor de naar schatting zeven miljoen Peruanen die in totale armoede leven zullen in de arme wijken soepkeukens worden ingericht. Verder kondigde de regering voor werknemers van overheid en particulier bedrijfsleven een bonus aan ter waarde van een minimum-maandsalaris.

Andere maatregelen die Hurtado gisteren in het vooruitzicht stelde, zijn een belasting van tien procent op de uitvoer van goederen en het afschaffen van belastingvrijdom voor de import van bepaalde produkten. De maximale invoerheffing komt nu op 50 procent te staan, maar de overige beperkingen voor de import worden opgeheven.

Hurtado herhaalde de toezegging die eerder door president Fujimori was gedaan, dat er een nieuwe munteenheid komt en een wisselkoers ten opzichte van de dollar die het huidige stelsel van verschillende wisselkoersen moet vervangen. Naar verwachting zullen binnenkort nog andere saneringsmaatregelen worden aangekondigd. (Reuter, AP, AFP, UPI)