Olieprijs weer omlaag, beurzen blijven nerveus

ROTTERDAM, 9 aug. De olieprijzen zijn vandaag verder gedaald, maar de nervositeit op de beurzen houdt aan. De stemmingsindex op het Damrak stond rond het middaguur een procent hoger, maar de beurs van Tokio verloor 3,1 procent, evenveel als het gisteren won toen de olieprijzen begonnen te dalen.

Geruchten dat Irak Saoedi-Arabie zou kunnen binnenvallen deden beleggers massaal aandelen verkopen. Japan is voor zijn olie geheel afhankelijk van het buitenland en betrekt 70 procent uit het Midden-Oosten. 'De markt reageert op elke snipper nieuws', zei een beurshandelaar in Tokio, 'er is gewoon geen kans op consolidatie'.

De dollar daalde opnieuw in Tokio en ook in Europa waar hij gisteren nog met 2,5 cent (Amsterdam) was gestegen toen hij weer even vluchtheuvel was. Maar vandaag rond het middaguur stond de dollar een cent lager op 1,7932 gulden.

Op de Rotterdamse spotmarkt noteerde de prijs voor Brent-olie uit de Noordzee voor levering in september rond het middaguur 24,25 dollar per vat (159 liter), 75 dollarcent lager dan de slotprijs van gisteren, toen de prijs al met 2,40 dollar was gedaald.