Nederlanders terug uit Saoedi-Arabie

ROTTERDAM, 9 aug. Omstreeks het middaguur landde vandaag een KLM-Boeing 747 met circa 20 familieleden van Nederlandse werknemers uit Dahran in Saoedi-Arabie. Vanuit de hoofdstad Riad arriveren vannacht of morgenochtend nog meer Nederlanders, met een vliegtuig dat wordt gecharterd door het baggerbedrijf Ballast Nedam.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft de familieleden van Nederlandse werknemers in de Saoedische Oost-provincie geadviseerd deze provincie te verlaten. Volgens ambassadeur H. Philipse heeft dat advies veel mensen gerustgesteld, omdat het beperkt bleef tot de Oostprovincie en zich niet uitstrekte tot de werknemers zelf. Sommigen hebben inmiddels het gebied per auto richting Riad verlaten. Anderen zijn via Dahran per vliegtuig vertrokken. Momenteel verblijven nog ruim 1.500 Nederlanders in Saoedi-Arabie. Om het land te kunnen verlaten hebben ze een uitreisvisum nodig, maar Buitenlandse Zaken verwacht dat als het noodzakelijk mocht zijn ze desnoods zonder visum kunnen vertrekken. Het ministerie heeft daarvoor toestemming nodig van de lokale autoriteiten in Saoedi-Arabie, maar verwacht geen grote problemen.

Buitenlandse Zaken durft geen voorspelling te doen hoeveel Nederlanders gevolg zullen geven aan de oproep van het ministerie om de oostelijke provincie van Saoedi-Arabie zo snel mogelijk te verlaten. Dit gebied, waar 600 Nederlanders verblijven, geldt als het gevaarlijkste van het land, omdat de olievelden in deze regio gemakkelijk bereikbaar zijn voor Irak.

A. Alders (22) uit het Noordhollandse Breezand werd gisteravond bij het verlaten van het vliegtuig uit Jordanie op Schiphol toegezongen door zijn zestig jeugdige medepassagiers, de meesten gestrande toeristen uit Thailand. Alders, student hogere landbouwkunde, heeft vanaf verleden week donderdag in Bagdad in een hotel vastgezeten. Na een stage van drie maanden bij een Japans bedrijf, zou hij met Iraqi Airways via Frankfurt naar huis vliegen. Het vliegtuig maakte een tussenlanding in Bagdad, in de nacht dat Irak Koeweit binnenviel en mocht niet meer vertrekken. Afgelopen dinsdag kreeg de student bericht dat hij via Amman naar Amsterdam kon vliegen. Hij is zodoende de eerste Nederlander die met berichten uit Irak is teruggekomen. De Engelstalige kranten in Irak meldden dat er in Bagdad na de inval in Koeweit uitbundig feest was gevierd en dat de Koeweiti's nu ook gelukkig waren. Op de Engelstalige televisie in het hotel, werd Amerika's president Bush afgeschilderd als een onguur dier, 'met het smerigste gezicht dat er is'. 'Daar moesten we om lachen', aldus Alders. Hij is naar eigen zeggen goed behandeld. Hij had regelmatig conctact met de Nederlandse ambassade. Een groep uit Koeweit afkomstige Fransen ging het minder goed af, had Alders in Amman van een Fransman vernomen. De Fransen zouden op de grond hebben moeten slapen, in een slecht hotel. 'Hen werd verteld dat zij er als eersten aan zouden gaan als er door het buitenland iets tegen Irak zou worden ondernomen'. Nadat de Veiligsraad maandag besloot dat economische sancties verplicht waren, en nadat de Iraakse president Saddam Hussein daarop dreigde met represailles, ontstond in Saoedi-Arabie de vrees voor gifgas-aanvallen. Volgens ambassadeur Philipse is de kans dat Iraakse vliegtuigen door de Saoedische luchtverdediging (die bestaat uit AWACS-toestellen) breken echter gering. Overigens heeft Saoedi-Arabie de pijplijn die olie uit Irak transporteert nog niet afgesloten. De olie wordt nu opgeslagen in tanks aan de kust, tankschepen keren onverrichterzake terug. Volgens Philipse zullen de tanks binnen een of twee dagen vol zijn.