Musical Miss Saigon afgelast om ras acteur

NEW YORK, 9 aug. De voorstellingen van de musical Miss Saigon op Broadway zijn afgelast, omdat een Amerikaanse acteursvakbond het niet acceptabel vindt dat de rol van een Aziaat gespeeld wordt door een niet-Aziaat.

Voor de geplande voorstellingen van de musical, die in Londen veel publiek getrokken heeft, waren in de Verenigde Staten al kaarten gereserveerd ter waarde van vijftig miljoen gulden. Miss Saigon vertelt het verhaal van een Vietnamees meisje en een Amerikaanse soldaat in de nadagen van de Vietnam-oorlog. De omstreden acteur, Jonathan Pryce, speelt de rol van een bordeelhouder.

Dat een niet-Aziaat de rol van een Aziaat speelt, noemt de acteursvakbond Equity 'een belediging voor de Aziatische gemeenschap'. Wanneer de rol wel door een Aziaat gespeeld zou worden, kan dat volgens 'het principe doorbreken dat Aziaten gewoonlijk bijrollen moeten spelen'. Producent Cameron Mackintosh die ook andere succesrijke musicals als Cats, Les Miserables en The Phantom of the Opera produceerde zou volgens de bond te weinig Aziaten op auditie hebben laten komen en genoegen hebben genomen met iemand 'wiens trekken uit de verte aziatisch lijken' ; de voorouders van Pryce komen uit de Kaukasus.

Mackintosh die ruim een miljoen gulden besteed heeft ter voorbereiding van de voorstellingen op Broadway noemt de opstelling van de acteursvakbond 'onverantwoordelijk' en een 'verontrustende verstoring van de principes van artistieke integriteit en vrijheid.'

Het debat gaat niet langer over deze musical, maar over acteren in het algemeen, aldus Mackintosh. 'Onenigheid over het ras van een acteur ondermijnt het wezen van ons vak.'

(Reuter/UPI)