Londen stuurt militaire eenheden naar de Golf

LONDEN, 9 aug. Groot-Brittannie zal militaire eenheden naar de Golf sturen. De Britse regering heeft dit besluit gisteren genomen nadat koning Fahd van Saoedi-Arabie tijdens een uur lang telefoongesprek premier Thatcher had gevraagd zijn land tegen een dreigende invasie door Irak te helpen verdedigen. De bijdrage van Groot-Brittannie aan de multinationale strijdmacht die op initatief van de Verenigde Staten wordt gevormd om Iraakse agressie tegen te gaan zal bestaan uit eenheden van de marine en de luchtmacht. Groot-Brittannie is het eerste land dat op grote schaal aan deze strijdmacht bijdraagt.

De regering in Washington heeft er ook bij andere lidstaten van de NAVO op aangedrongen militaire steun aan de operatie in de Golf te geven. Canada heeft vandaag logistieke steun in het vooruitzicht gesteld. Frankrijk heeft het Amerikaanse verzoek vooralsnog afgewezen, maar heeft wel oorlogsschepen gestuurd. Morgen zullen de ministers van buitenlandse zaken van de zestien NAVO-landen in Brussel praten over de crisis die ontstaan is nadat Irak vorige week Koeweit bezette. Voorafgaande daaraan vergaderen de ministers van buitenlandse zaken van de EG-landen over de situatie. Na spoedberaad van het Britse kernkabinet zei minister van buitenlandse zaken Douglas Hurd gisteren dat 'Saddam Hussein (de Iraanse president - red.) nu moet begrijpen dat een aanval op Saoedi-Arabie, indien hij die overweegt, niet een aanval op Saoedi-Arabie alleen is'.

Hoewel er volgens de Britse minister van buitenlandse zaken geen directe aanwijzingen zijn voor een Iraakse invasie, merkte hij op dat hij Saddam Hussein op voorhand duidelijk wil maken dat elke daad van agressie 'bijzonder kostbaar en schadelijk voor Irak zou zijn'.

Niet bekend

De Britse militaire deelneming komt niet onverwachts. Tijdens haar bezoek begin deze week aan de Verenigde Staten liet premier Thatcher aan de Amerikaanse president Bush weten dat Groot-Brittannie in principe bereid is een bijdrage te leveren, daarmee de 'speciale band' tussen beide naties beklemtonend. Ook de Britse oppositiepartij Labour staat volledig achter het regeringsbesluit. Paddy Ashdown, leider van de kleine Liberale Democratische Partij, zei dat andere Europese landen aangezet moesten worden het Britse voorbeeld te volgen. De Britse militaire aanwezigheid in de nabijheid van Irak bestaat op dit ogenblik uit de torpedojager York in de Golf en twee squadrons gevechtsvliegtuigen van het type Tornado F3, in totaal 24 toestellen, op Cyprus. Twee fregatten zijn onderweg.[West-Duitsland, Spanje en Portugal hebben de Verenigde Staten toegestaan Amerikaanse bases op hun grondgebied te gebruiken als plaatsen voor tussenlandingen van militaire missies naar Saoedi-Arabie. Het is de eerste keer dat Spanje de Verenigde Staten toestemming geeft de bases te gebruiken voor operaties in het Midden-Oosten. Portugal zal de VS toestaan de Amerikaanse luchtmachtbasis op de Azoren te gebruiken. De Spaanse radio meldde gisteren ongebruikelijke activiteiten op de Amerikaanse luchtmachtbases in Spanje en berichtte dat drieduizend Amerikaanse militairen vandaag via de basis Torrejon naar Saoedi-Arabie zullen vliegen.

Italie heeft gisteren militaire bases ter beschikking van de VS gesteld om als tussenstop te dienen voor de Amerikaanse militaire luchtbrug naar het Golf-gebied. Verder is logistieke steun toegezegd. Een deel van de Amerikaanse militaire transporten heeft inmiddels een tussenlanding gemaakt op de militaire basis bij Catania in het oosten van Sicilie.

Griekenland heeft de VS toestemming gegeven zijn luchtruim te gebruiken voor het overbrengen van troepen naar de Golf.]Over de veiligheid van Britse onderdanen in de regio heeft de Britse minister Hurd in 'niet mis te verstane termen' een boodschap gestuurd aan de Irakese minister van buitenlandse zaken. Irak wordt daarin volledig verantwoordelijk gehouden voor hun welzijn.

Inmiddels is in de Golfstaten een exodus op gang gekomen nadat het Britse ministerie van buitenlandse zaken de ongeveer 39.000 Britse onderdanen had aanbevolen het oosten van Saoedi-Arabie, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Qatar te verlaten. Verkeersvliegtuigen uit de Golfstaten zijn volledig bezet. Britse maatschappijen in de Golfstaten hebben speciale chartervliegtuigen ingezet om vrouwen en kinderen van hun personeelsleden daar naar Engeland over te brengen.