Liberia: inval in ambassade van Nigeria

MONROVIA, 9 aug. Liberiaanse rebellen onder leiding van Charles Taylor zijn gisteren in de hoofdstad Monrovia de Nigeriaanse ambassade binnengevallen. In de ambassade hadden honderden burgers bescherming gezocht wegens de hevige gevechten tussen rebellen en het regeringsleger. Dit hebben medewerkers van de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen gemeld.

Taylor had aangekondigd zich met geweld te zullen verzetten zodra vreemde troepen in de burgeroorlog intervenieren. Nigeria behoort tot een van de zeven Westafrikaanse landen die hebben aangedrongen op een staakt-het-vuren in de burgeroorlog. Deze staten maakten eerder deze week bekend een vredesmacht naar Liberia te zullen sturen. Nigeria zal als sterkste land van de zeven de grootste troepenmacht leveren. De interventiestrijdmacht wordt geleid door een Ghanese generaal. Politieke waarnemers in Nigeria verwachten dat de vredesmacht over enkele dagen Liberia zal binnentrekken. De landen die de interventie voorbereiden hebben de internationale gemeenschap gevraagd de kosten van de strijdmacht te betalen. Militaire experts verwachten dat een interventie naar schatting vijftig miljoen dollar zal kosten.

Taylors rivaal Prince Johnson, de leider van een andere rebellenbeweging, heeft gisteren zestien mensen vrijgelaten die hij twee dagen in gijzeling hield. Johnson had de gijzelingsactie uitgevoerd om een Amerikaans ingrijpen in het Liberiaanse conflict uit te lokken. Hij liet bovendien weten dat zijn rebellenleger zou schieten op Amerikaanse mariniers in Liberia als de VS niets zouden ondernemen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen.

De troepen van Taylor beheersen het gebied rondom de Nigeriaanse ambassade. Zij hebben tot nu toe de nabijgelegen Westduitse ambassade ongemoeid gelaten. (Reuter, AFP)