Israel verwacht raketaanval Irak

TEL AVIV, 9 aug. Israel houdt ernstig rekening met een Iraakse raketaanval op zijn steden na de dreigementen die Bagdad gisteren aan het adres van Israel heeft geuit.

Premier Shamir zei vanmorgen in een krachtige reactie dat 'wie Israel aanvalt, over zichzelf een grote ramp afroept'. Shamir ontkende met klem dat Israel een aanval tegen een van zijn Arabische buurlanden in de zin heeft. Volgens militaire analisten zouden de raketten die Irak op Israel zou kunnen afschieten met chemische ladingen kunnen zijn uitgerust. De Israelische legerwoordvoerder heeft gisteravond met klem de Iraakse beschuldiging ontkend dat Israel in samenwerking met de VS een luchtaanval op Irak voorbereidt. Volgens de Iraakse aantijging worden Israelische vliegtuigen voor dat doel in de Amerikaanse kleuren geschilderd en krijgen Israels piloten Amerikaanse identiteitsbewijzen. 'Dat is weer een Iraakse leugen', zei de legerwoordvoerder.

Shamir heeft met het oog op het oorlogsgevaar de in het buitenland verblijvende ministers met spoed naar Jeruzalem teruggeroepen. Tevens is er sprake van intensief overleg tussen Israel en de VS in het kader van de strategische samenwerking tussen beide landen. Radio Israel berichtte vanmorgen dat 'Israel zich op de Iraakse dreiging instelt', zonder verdere details te verschaffen.

Pag.5: Vervolg