Geen disciplinaire straf voor korpschef na te hard rijden

WINSCHOTEN, 9 aug. Burgemeester J. J. Postma van Winschoten neemt geen disciplinaire maatregelen tegen de politiekorpschef die op 23 juni werd geverbaliseerd wegens een grove snelheidsovertreding op de rijksweg Groningen-Nieuweschans. Volgens Postma heeft de korpschef weliswaar een 'betreurenswaardige fout' gemaakt, maar is een schorsing of berisping niet op zijn plaats. 'Hij heeft iets begaan in zijn vrije tijd en dat valt binnen de normale rechtsorde. Gebeurt dit in diensttijd, dan is het wat anders', aldus Postma, die betwijfelt of de korpschef een voorbeeldfunktie heeft: 'Hij heeft recht op een priveleven'. De politiechef zelf betitelt zijn overtreding als 'een stomme streek'.

Hij wilde aan enkele jongelui die bij hem in de auto zaten laten zien hoe hard zijn auto kon rijden. Bij een stoplicht trok hij op, tot een snelheid van 192 kilometer per uur. Hij reed naar eigen zeggen maar 'heel even' te snel. 'Ik heb in een moment van onnadenkendheid gehandeld', beseft hij, 'maar ik heb geen misdaad begaan die internationaal is erkend. In Duitsland mag je zo hard rijden als je wilt. Bovendien rijd ik in de veiligste auto ter wereld. Dat is even een relativerende opmerking, want ik ben in sommige kranten afgeschilderd als een snelheidsmaniak en dat vind ik niet terecht. Iedereen maakt wel eens een overtreding, ook ik.'

Overigens vindt de korpschef wel degelijk dat hij een publieke voorbeeldfunctie heeft.

Het openbaar ministerie liet eerder weten zonder aanzien des persoons te handelen. Dat betekent dat tegen de politiefunctionaris een boete van 700 a 800 gulden en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van vier maanden met een proeftijd van een jaar zal worden geeist.