Fikse vertraging bij zeilparade grote schepen

AMSTERDAM, 9 aug De zogeheten Parade of Sail met 14 windjammers van IJmuiden naar Amsterdam in het kader van de manifestatie Sail 90 is vanmorgen met een flinke vertraging begonnen. Pas tegen twaalf uur drie uur te laat vertrokken de eerste van de tall ships, de meeste met volle zeilen door de westenwind, uit IJmuiden. Door deze onverwachte vertraging verwacht de Sail-organisatie echter geen complicaties voor de rest van het programma van vandaag.

De eerste vertraging werd veroorzaakt door het Deense cruiseschip Crown Odessey dat op weg naar Amsterdam voorrang kreeg bij het schutten. Maar ook de aanwezigheid van een zeer groot aantal kleine pleizierboten met belangstellenden in IJmuiden bevorderden de ontstane vertraging. Zij waren tegen uitdrukkelijke instructies in naar het schutten komen kijken. Bij het keren van al deze bootjes ontstonden files op het water.

Langs het Noordzeekanaal was het bomvol. De politie spreekt van tienduizenden belangstellenden. Tot tevredenheid van de politie waren zeer veel mensen, vaak al in alle vroegte, met het opbaar vervoer en met de fiets gekomen. In Amsterdam bleken tegen het eind van de ochtend de extra gecreeerde parkeerplaatsen ruimschoots voldoende te zijn. Inmiddels begonnen de boorden van het IJ in Amsterdam vol te lopen. Oudere mensen hadden hun eigen klapstoeltjes meegenomen en een enkele een trapleertje. De Nederlandse Spoorwegen meldden dat de treinen uit Zuiden naar Amsterdam al heel vroeg overvol zaten. Het plan van de NS om vanuit Utrecht, Almere en Amersfoort de intercitytreinen als stoptrein door te laten rijden naar het Muiderpoortstation, waar de mensen met pendelbussen naar het Sail-terrein konden doorreizen, werkte niet helemaal zoals gedacht. Er ontstond op Muiderpoort een opstopping van treinen. Daarop besloot de NS sommige intercities direct door te laten rijden naar het Centraal Station.

Tegen het eind van de ochtend verlieten duizenden mensen in een constante stroom de uitgangen van het CS, vaak nog onbewust van het feit dat zij wegens de vertraging bij IJmuiden nog uren zouden moeten wachten voor ze de eerste windjammer in het vizier kregen. Omstreeks half drie klonk het eerste saluutschot voor het vlaggeschip van de Sail, de nagebouwde oostindievaarder Amsterdam. Het vergde nog de hele middag voordat alle tall ships lagen afgemeerd. De officiele opening heeft vanavond om acht uur plaats.