Canada wil inzet van leger bij conflict met Mohawks

OTTAWA, 9 aug. De Canadese premier Brian Mulroney heeft gisteren aangekondigd het leger te zullen inzetten bij het conflict tussen de politie van Quebec en gewapende Mohawk-indianen bij het plaatsje Oka in de provincie Quebec. Mulroney wees tevens een federale rechter aan die moet bemiddelen in de onderhandelingen tussen de Indianen en het provinciaal bestuur over gebiedsverdeling in Quebec.

Een derde van de inwoners van Oka is inmiddels het plaatsje ontvlucht uit angst voor gewelddadigheden. De openbare veiligheidsdienst van Quebec heeft aangeboden hotelkosten voor de vluchtelingen te betalen. Een woordvoerder van de Indianen zei dat de Mohawks bezig waren veiligheidsmaatregelen te nemen voor een eventuele botsing met het leger.

De moeilijkheden ontstonden vorige maand toen de politie van Quebec een barricade van de Mohawks, in het plaatsje Oka, zo'n dertig kilometer ten westen van Montreal, aanviel. De politie wilde op die manier een rechterlijke uitspraak ontlokken en de barricade illegaal laten verklaren.

De Indianen hadden de barricade opgeworpen om de aanleg van een golfbaan in hun reservaat te voorkomen. Tijdens onderhandelingen vorige week over het gebied konden beide partijen geen overeenstemming bereiken.

Mohawks uit een reservaat in de buurt van Montreal bezetten vervolgens een brug die Montreal met enkele zuidelijke voorsteden verbindt. Zij dreigden de brug op te blazen, wanneer de politie actie zou ondernemen tegen de Mohawks uit Oka. (Reuter, UPI)