Bush waarschuwt voor lange duur van missie VS in Saoedi-Arabie

WASHINGTON, 9 aug. De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren in een toespraak voor de televisie gewaarschuwd dat de Amerikaanse missie in Saoedi-Arabie lang kan duren.

Ook de minister van defensie, Dick Cheney, bereidde zijn gehoor op een langdurig verblijf in Saoedi-Arabie voor. 'We weten niet hoe lang het duurt en wanneer het zal eindigen', zei hij tijdens een persconferentie.

De eerste Amerikaanse bommenwerpers, gevechtsvliegtuigen en grondtroepen kwamen gisteren aan op bases in Saoedi-Arabie. Enige honderden Amerikaanse mariniers zouden zijn aangekomen in het noordoosten van het land, dichtbij de grens met Koeweit. Ook werd gisteren een lang konvooi van de Saoedische strijdkrachten gesignaleerd dat op weg was naar het noordoosten.

Volgens Bush zijn de Amerikaanse strijdkrachten er om een Iraakse aanval op Saoedi-Arabie af te schrikken in afwachting van de werking van de internationale economische boycot. 'De missie van onze troepen is geheel defensief', zei Bush. Volgens bronnen bij het Pentagon, die vandaag door The Washington Post worden aangehaald, zullen er uiteindelijk 50.000 manschappen uit vier bases in de Verenigde Staten naar Saoedi-Arabie gaan. Speciaal op woestijnomstandigheden getrainde mariniers uit Fort Stewart zijn gereed om te vertrekken. Een dergelijke zwaarder uitgeruste troepenmacht heeft overigens een maand nodig om Saoedi-Arabie te bereiken. Schepen met voorraden voor 30.000 man zijn, naar verluidt, onderweg vanaf de militaire basis Diego Garcia in de Indische Oceaan.

De voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven, Colin Powell, zei dat de Amerikaanse troepen nu gereed zijn om elke aanval op te vangen, ook een aanval met chemische wapens. De zware pakken tegen gifgassen waarmee de Amerikaanse troepen zijn uitgerust zijn echter berekend op West-Europa, niet op de woestijn.

Pag.5: Vervolg