0,0000 voor dinars gevluchte Koeweiti in Bahrein

MANAMA (Bahrein), 9 aug. Nog steeds komen ze uitgeput en verdrietig de grens over: vluchtelingen uit Koeweit in bestofte terreinauto's, bussen en zelfs luxe automobielen. Ze doen verhalen over roof, plundering en moord en ze hopen in Bahrein een schuilplaats te vinden tot het geweld voorbij is en Saddam Hussein verdreven. Het eiland Bahrein, een emiraat met nog geen half miljoen inwoners, ligt op ruim 400 kilometer van Koeweit en wordt door een 25 kilometer lange brug met het vasteland van Saoedi-Arabie verbonden. De inwoners van Bahrein en Koeweit beschouwen elkaar als broedervolkeren, Golf-Arabieren, en de vluchtelingen wordt dan ook zo goed als het gaat een warm welkom bereid.

In de vele luxe hotels van de hoofdstad Manama staan ontvangstcomites klaar om de Koeweiti's aan onderdak te helpen. De regering heeft ook particulieren gevraagd hun huizen open te stellen voor vluchtelingen zonder geld. Honderden burgers van Bahrein hebben aan dat verzoek voldaan.

Naast de snel afnemende stroom vluchtelingen die over land arriveert, zit er een veel grotere groep Koeweiti's die uit Europa en de Verenigde Staten naar Bahrein is gekomen. Wie het maar enigszins kan betalen, blijft in de gloeiend hete zomermaanden niet in de Golf. En zo komt het dat tienduizenden Koeweiti's buitenslands door de bezetting van hun land werden verrast. Ze zijn naar Manama gekomen om ten minste in de buurt van hun geboortegrond te zijn en ze houden nu dag en nacht zenuwachtig de wacht bij de televisie en de telexen van internationale persbureaus. In het Sheraton-hotel logeert een deel van de koninklijke familie, zegt men.

Zeker is dat op het vliegveld de Phantom-straaljagers van de Koeweitse luchtmacht staan en vlak over de grens, in het Saoedische Dharhan, zijn de Mirages gestationeerd. Boven de immense, fort-achtige Koeweitse ambassade en boven de Bank of Bahrain and Kuwait wappert nog altijd de nationale vlag. Maar hoezeer de Koeweiti's-zonder-land zich op het eerste gezicht ook geborgen kunnen voelen, al bij aankomst op het vliegveld worden ze ook geconfronteerd met de harde realiteit van de veranderde omstandigheden. In de grenswisselkantoren hangen borden met de nieuwste valutakoersen. Achter de Koeweitse dinar, tot voor kort een van de sterkste munten ter wereld, staat nu 0,0000 genoteerd. Koeweiti's die zo onverstandig zijn geweest hun spaargeld niet tijdig in dollars om te zetten, zijn van de ene op de andere dag straatarm geworden. En zelfs als ze over reischeques in dollars beschikken, dan is het nog maar de vraag of die worden geaccepteerd. Als ze zijn uitgegeven door een lokale bank in een van de Golfstaten, vertrouwen veel internationale banken het niet meer. De onzekerheid in de regio heeft de hele financiele wereld rondom de Golf een enorme klap gegeven. Bahrein was tot een week geleden een belangrijk financieel centrum, zoiets als het Hongkong van het Midden-Oosten.

Pag.4: Vervolg

    • H. M. van den Brink