Zwartrijden in Den Haag daalt na hogere boete

DEN HAAG/ UTRECHT, 8 aug. Het aantal zwartrijders in het openbaar vervoer in Den Haag is drastisch gedaald als gevolg van de verhoging van de boete voorzwartrijden. De boete ging op 1 augustus van 25 naar 100 gulden.

De spoorwegvakbond FSV heeft gisteren gedreigd met acties van conducteurs als de verhoging van de boetes voor zwartrijden die bij de spoorwegen nog moet ingaan zal leiden tot meer agressie in de treinen.

Niet bekend

In Amsterdam schreven controleurs van het gemeentelijk vervoersbedrijf GVB ongeveer evenveel boetes uit als anders in dezelfde periode. Cijfers zijn daar pas over enkele maanden bekend.

De Nederlandse Spoorwegen, die evenals de spoorwegvakbond FSV, niet blij zijn met de verhoging van de boete van 25 tot 100 gulden, publiceerde in april van dit jaar een beleidsplan, waarin 'vergaande' maatregelen werden aangekondigd om de agressie in de trein te beteugelen. Het plan voorziet onder meer in verbetering van de kaartverkoop, versterkt toezicht door de spoorwegpolitie en verhoging van de prijs van plaatsbewijzen die in de trein worden gekocht. Ook de toen al in gang gezette werving van extra conducteurs paste in het plan.

FSV-voorzitter Kruse had goede hoop dat de maatregelen zouden leiden tot minder geweld tegen de conducteurs. Hij vreest echter dat hogere boetes resulteren in meer agressie en daarmee indruisen tegen het plan van de Spoorwegen. Tachtig procent van de geweldplegingen in treinen wordt veroorzaakt door mensen zonder kaartje. Een preventief beleid is derhalve beter dan hogere straffen, vindt zowel NS als de FSV.