X

Met X-benen als gevolg van de L-enlange kruistocht door het alfabet op zoek naar hun V, T en Z-en, met opspelende N-deldarm en ontstoken append-X, waren de V-houder die zijn V kwijt was, de T-leut die zijn T-miste en de Z-er die naar Z-werk verlangde in X-dorp aangekomen, met een M-er H-ringen, een M-er O-bergines en zelfs nog een behoorlijk stuk M-enthaler K's. 'Ik had gehoopt op een X-aantal T-Z-erijen hier', zuchte de T-leut. 'Maar ik zie niks anders dan X-en in X-dorp.'

'Hou je bij je T en bemoei je niet met mijn Z-en', bromde de Z-er. 'Ik verlang naar een Z-erij en niet naar een L-endige T-Z-erij.'

'X-elve had hier eerder op N-kele stuks V gerekend', besloot de V-houder. 'Kom, snel naar Y-dorp.' Y Y-vol verwachtingen trokken ze door Y-dorp, dagen en dagen en kilometers en kilometers achtereen. Het leek wel een Y-land, zo groot was Y-dorp. Weer zagen ze nergens V of T of een spoor van Z-werk, N-kel een enorme hoeveelheid Y's. Zoveel Y's hadden ze nog nooit gezien.

Ze pakten wat Y's en gooiden die in de M-er met O-bergines en in de M-ermet H-ringen, zodat de O-bergines en de H-ringen niet zouden bederven, want er leek geen einde aan Y-dorp te komen. 'Ik zou R ook wel wat y-tjes bij willen', zeurde de Z-er. 'Waar y-tjes zijn is K-kelend pluim-V', riep de V-houder geirriteerd. 'Wat ik zoek is louter melk-V.'

'Gevulde O-bergines en gevulde y-tjes smaken alleen bij een kopje T', hield de T-leut de Z-er treiterend voor. 'Ik begrijp de por-T niet', snauwde de Z-er de T-leut toe. Ze gingen een Y-salon binnen en kibbelden verder. 'Heren, heren', zei de Y-genaar van de Y-salon, toen hij het drietal een tijdlang had horen klagen. 'Ik geloof dat mijn vrouw uw V en uw T en uw Z-werk heeft gezien. Wacht, ik zal haar roepen, K'tje ben je boven?' K'tje kwam de trap af. 'Ja, ja, ik heb jullie V en T en Z-en gezien', antwoordde K'tje, toen ze het verhaal had aangehoord. 'Ze zijn in Z-dorp, helemaal aan het Y-nde van het alfabet. U bent er bijna!' N met hun M-ers met Y's zoefden ze Y-lings naar Z-dorp. Nu was het Y-ndelijk R-op of R-onder.

Z Voor de Z-er bleek het meteen R-op, want hij trof in Z-dorp een waar Z-paradijs aan. Er waren Z-spiegels en Z-machines, Z-bazen en Z-duiveltjes. 'Ik heb mijn Z-werk terug!' riep de Z-er uitgelaten. 'Ik ga meteen De Ga-Z van Z-dorp Z-en!' 'Z u hier ook T?' vroeg de T-leut aan een passerende Z. 'Jawel', antwoordde de Z-baas, 'wij Z-bazen houden van L-kaar. Wij houden van alles wat met Z-en te maken heeft. Ook van T Z-en. Elke Z Z T.' Nu was het de beurt aan de T-leut om te glunderen. De Z-er sputterde, toen een van de Z-duivels T ging Z-en, maar niet meer T-gen. Wat baatte met zoveel Z-werk ver-Z T-gen T nog? De T-leut deed wat Y's in de T, want hij had het van de opwinding R-g warm gekregen. Alleen de V-houder keek nog ont-Z om zich heen. Hij zat in de P-narie, want hij zag zijn V niet. 'Wacht', riep K'tje, de vrouw van de Y-genaar, die uit Y-dorp was meegehold om de k's te dragen en de M-er met O-bergines in Y's en de M-er met H-ringen in Y's. 'Ik weet waar je V is.'

K'tje pakte een Z-haak en sloeg met kracht de H van de H-ringen af en de O van de O-bergines. De ringen en de bergines gooide ze in de M-ers met Y's terug. Vervolgens hakte ze een K uit de K's. 'Nu hebben we een H en een O en een K', riep ze triomfantelijk. 'Een HOK!' Ze opende het hok en er stroomde V uit. Nu waren ze eindelijk allemaal gelukkig. De Z-er was met zijn Z-werk verenigd, de T-leut met zijn T en de V-boer met zijn V. Ze namen wat Z-pillen om de laatste L-ende in hun N-deldarm en append-X te vergeten en aten tevreden de rest van de K's op.

Ha-(Pi) N-d!

    • Gerrit Komrij