Washington vraagt Den Haag steun bij blokkade Irak

DEN HAAG, 8 aug. De Verenigde Staten hebben Nederland vandaag gevraagd deel te nemen aan een vlooteenheid die de handelsblokkade van Irak moet afdwingen.

Dat hebben goedingelichte kringen in Den Haag bekendgemaakt. Vrijdag zullen de ministers van buitenlandse zaken van de NAVO en de Europese Gemeenschap over de situatie in de Golf vergaderen.

De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Howard Wilkins, heeft het verzoek van zijn regering vanmorgen op het ministerie van buitenlandse zaken overhandigd. Een woordvoerder van het ministerie zei dat het bezoek van Wilkins volgde op 'zeer intensief overleg met Washington' over een Nederlandse bijdrage aan de blokkade van Irak. Een besluit zal pas worden genomen als het internationale overleg is afgerond, aldus Buitenlandse Zaken.

Washington heeft ook andere NAVO-landen om steun gevraagd bij de vorming van een internationale blokkadevloot. Deze moet ervoor zorgen dat het handelsembargo tegen Irak, dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maandag instelde, wordt nageleefd. Frankrijk, Groot-Brittannie en Canada hebben al schepen in de richting van de Golf gestuurd.

Bij de Koninklijke Marine verwacht men dat voor de operatie in de Golf een fregat zal worden gestuurd. Nederlandse fregatten worden voornamelijk ingezet voor het bestrijden van onderzeeers. De standaard-fregatten kunnen echter ook goed worden ingezet voor patrouillewerkzaamheden en controle. Acht standaard-fregatten zijn uitgerust met het goal-keeper-systeem waarmee vijandelijke raketten kunnen worden onderschept.

Pag.3: Vervolg