Voor Irak dreigt zeer spoedig voedseltekort

AMSTERDAM, 8 aug. Irak heeft hooguit voor 30 tot 60 dagen graan in voorraad, maar de gevolgen van een boycot zullen de Iraakse consument ver voor het verstrijken van die tijd raken. Dat is de mening van internationale graanhandelaren.

Irak consumeert per jaar 6,5 a 7 miljoen ton graan. Daarvan is 4 miljoen ton tarwe. Voor 2 a 2,5 miljoen ton gaat het om veevoeder, de rest is rijst. Van die totale consumptie wordt 80 tot 90 procent geimporteerd, het meeste via de Jordaanse havenstad Aqaba, vanwaar vrachtauto's het graan naar Irak transporteren. De eigen Iraakse haven Umm Qasr is niet geschikt voor schepen met grote diepgang. Daar kan alleen rijst worden geimporteerd.

Graanhandelaren hebben de laatste tijd geen tekenen bespeurd dat Irak ter voorbereiding van de inval in Koeweit extra voorraden heeft aangelegd. 'Dat kunnen ze al een jaar of vijf, zes geleden hebben gedaan, zoals Roemenie', aldus een handelaar, 'maar ik zie daarvoor geen aanwijzingen.' De eigen oogst van Irak, zo'n half miljoen ton aan vooral gerst, en ook mais en rijst, is in de periode mei/juni binnengehaald. Maar dat geeft volgens handelaren nauwelijks verlichting.

De voorraden in het land zijn ook maar een relatief gegeven. 'Het duurt 30 tot 45 dagen voordat geimporteerd graan bij de consument terecht komt. Dus als er nu niets meer binnen komt, merken ze dat snel', aldus een handelaar 'De binnenlandse prijzen zullen op de verwachte schaarste vooruit lopen. Morgen hebben ze nog wel te eten, maar vanaf volgende week zal iedereen in Irak zich zorgen maken over voedsel.' Pag.13: Vervolg

    • Paul Frentrop