Troepen stoppen buitenlanders bij vertrek uit Irak

AMMAN, 8 aug. Iraakse troepen hebben gisteren een konvooi buitenlanders dat in Irak op weg was naar Jordanie teruggestuurd naar Bagdad. In de Jordaanse hoofdstad Amman zijn gisteren twee vliegtuigen uit Bagdad met onder anderen buitenlandse passagiers aangekomen.

Een konvooi van acht a tien voertuigen dat gisteren Bagdad had verlaten op weg naar de grens met Jordanie, werd na een paar uur rijden door Iraakse troepen onderschept en teruggestuurd naar de Iraakse hoofdstad. Onder de passagiers waren vier Italianen en een Zwitser, zo meldde een Italiaanse diplomaat in Bagdad. De groep, waarvan het totale aantal deelnemers onbekend is, zit nu weer in het Sheraton-hotel in de Iraakse hoofdstad.

Andere groepjes buitenlanders hadden gisteren meer geluk bij hun poging Irak te verlaten. Volgens de Britse ambassade in Amman was het een Brit gelukt per auto Jordanie te bereiken. Het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken meldde hetzelfde over twee Zweedse zakenmensen. Vanmorgen arriveerde op deze wijze nog een groep van zestien Canadezen, Westduitsers en Fransen in Jordanie. Een groep van 22 Japanners bereikte gisteren 'zonder veel problemen' per autobus Turkije, aldus de Japanse televisie.

Volgens de Spaanse ambassade in de Jordaanse hoofdstad hadden zestig Spanjaarden maandag al per bus Jordanie bereikt vanuit Bagdad. De groep zou zich nu in Syrie bevinden. De Britten willen een bus sturen naar Bagdad om ten minste 22 mensen daar af te halen, terwijl de Westduitse ambassade meldde dat een groep van tien Westduitsers op het punt staat uit de Iraakse hoofdstad te vertrekken.

Gisteravond arriveerden twee vluchten van Iraqi Airways uit Bagdad in Amman. De toestellen vervoerden behalve Irakezen onder wie een voetbalelftal ook Europeanen, Amerikanen en andere buitenlanders die in de Iraakse hoofdstad vast kwamen te zitten tijdens een tussenlanding van hun vlucht uit Thailand. Deze passagiers zouden vandaag met de Jordaanse luchtvaartmaatschappij doorvliegen naar Europa.

Terwijl in Jordanie mensen arriveren uit Bagdad komen in Saoedi-Arabie en de kleine Golfstaten vluchtelingen aan uit Koeweit. Onder deze vluchtelingen bevinden zich ook Europeanen die direct na de inval van Irak in Koeweit het land hebben verlaten.

Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wordt een groep Amerikanen die door de Irakezen uit Koeweit is weggevoerd, vastgehouden in een hotel in Bagdad. Het State Department wilde niet van 'gijzelaars' spreken. Onbekend is nog wat de verblijfplaats is van zo'n driehonderd buitenlanders in Koeweit of Irak. (Reuter, AFP, AP)