Surinaamse regering schort vredesberaad op

PARAMARIBO, 8 aug. De vredesbesprekingen in Suriname die morgen zouden worden hervat, zijn opgeschort in verband met de gespannen situatie na de moord op een politie-inspecteur en de beschieting van het hoofdbureau van politie in Paramaribo het afgelopen weekeinde.

Het is de vijfde keer dat de vredesbesprekingen tussen de regering en de gewapende groepen in Suriname worden uitgesteld. Een datum voor hervatting is niet vastgesteld. Doel van de besprekingen is ontwapening van de verzetsgroepen in het binnenland, waaronder het Junglecommando van Ronnie Brunswijk en bosneger- en indianengroepen.

De militaire politie in Suriname wil dat het Openbaar Ministerie twee kroongetuigen hoort in het onderzoek naar de moord op politie-inspecteur H. Gooding. Het betreft een politieman en een vrouw die bij de inspecteur in de auto zaten op de avond dat hij werd vermoord. Tot nu toe was alleen de man als getuige genoemd. De identiteit van de vrouw is nog onbekend. Volgens de MP is Gooding niet vermoord op de plek vlakbij Fort Zeelandia waar zijn lijk werd gevonden.

De militaire politie neemt inmiddels enkele taken waar van de politie, die na de moord in staking is gegaan. Diverse organisaties, waaronder de Surinaamse Orde van Advocaten, hebben steun betuigd met de politie-staking. Het justitieel onderzoek naar de moord kan echter niet worden afgerond zolang de politie staakt, omdat haar inzet nodig is voor het opsporen en voorgeleiden van getuigen.

Het Surinaamse leger is nog bezig aan een actie tegen het Junglecommando in Zuid-Suriname. Gisteren werd meeegedeeld dat vier leden van het Junglecommando zich hadden overgegeven in de buurt van het dorpje Debike. Het is de eerste keer dat leden van het Junglecommando zich hebben overgegeven. Sinds de inname van Moengo door het leger zijn bij acties tegen het Junglecommando elf soldaten gesneuveld.