Start wereldbeker ski door de mist beinvloed

MOUNT HUTT, 8 aug. Peter Roth heeft in Nieuw-Zeeland de eerste wereldbeker slalom van het seizoen gewonnen. In de slalom op Mount Hutt was hij na twee manches een-honderdste van een seconde sneller dan de Oostenrijker Michael Tritscher. De 29-jarige Westduitser had in de tien jaar dat hij in wereldbekerwedstrijden uitkomt nog nooit gewonnen. 'Ik heb dit keer geluk gehad', constateerde Roth. Hij had in de tweede manche veel minder last van de mist gehad dan de favorieten. 'Bovendien kon ik alle risico's nemen omdat ik niets te verspelen had na mijn veertiende plaats in de eerste manche.'

Op dat moment stond hij 1.41 seconden achter op de winnaar van het eerste deel, Tomba.

De Italiaan Alberto Tomba, drager van contactlenzen en veruit de snelste in de eerste manche, had die mogelijkheid niet. De favoriet had bij de eerste wedstrijd van het seizoen graag willen laten zien dat hij weer helemaal terug was na zijn blessure. 'Ik heb geen eerlijke kans gekregen. In het laatste stuk naar de finish hing er te veel mist rond de piste om nog ontspannen te kunnen skien', aldus Tomba. Door de gewijzigde omstandigheden kon Tomba's landgenoot Fabio de Crignis een hoge klassering bereiken. In zijn eerste wereldbekerwedstrijd werd de debutant vierde. 'Het is fantastisch', sprak De Crignis. 'Hierdoor kan ik meteen een groot stuk op de internationale ranglijst klimmen.' De wedstrijden op Mount Hutt moesten door de weersomstandigheden twee keer worden uitgesteld. Daarom willen de organisatoren het programma met enige dagen verlengen. De meeste ploegen voelen daar echter weinig voor omdat zij vrezen door een langer verblijf moeilijkheden met de vliegreizen naar Europa en Noord-Amerika te ondervinden. Morgen wordt er in Nieuw-Zeeland een reuzeslalom afgewerkt. Officieel moeten er in het totaal twee slaloms en twee reuzeslaloms worden afgewerkt.