Rokers komen in opstand in Sovjet-Unie

MOSKOU, 8 aug. In een aantal steden in de Sovjet-Unie is het tot nieuwe 'tabaksopstanden' gekomen van boze rokers, die het acute tekort aan sigaretten niet langer accepteren.

In Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, blokkeerde gisteren een menigte drie uur lang het verkeer in het centrum. Velen hadden sinds zes uur 's ochtends voor de grootste tabakwinkel van de stad op de aankomst van nieuwe voorraden gewacht. Volgens geruchten waren zes vrachtwagens met sigaretten op weg naar Minsk. Toen de auto's wegbleven ontstak de menigte in woede. Er moesten volgens het persbureau TASS troepen van het ministerie van binnenlandse zaken aan te pas komen om de orde te herstellen. Ze werden daarbij geholpen door de gelukkige omstandigheid dat juist toen de langverwachte vrachtwagens aankwamen.

In Volgograd hebben 370 arbeiders van een tractorenfabriek een waarschuwingsstaking aangekondigd. Ze willen het werk pas weer hervatten als ze van sigaretten worden voorzien. In Sverdlovsk in de Oeral kwam het gisteren eveneens tot een blokkade van het verkeer. In het Siberische Perm zijn vorige week de rokers al in opstand gekomen.

Het tekort aan sigaretten is een gevolg van de langdurige economische blokkade van Litouwen, waar de grootste fabriek van filters van de Sovjet-Unie staat, en van een verlaging van de invoer van Bulgaarse tabak. (DPA)