Oostduitse bond stuurt bijna vierduizend officials laan uit

OOST-BERLIJN, 8 juli De ontmanteling van de sportwereld in de DDR wordt in hoog tempo doorgevoerd. Het bestuur van de Duitse Turn- en Sportbond (DTSB) heeft gisteren nieuwe maatregelen naar buiten gebracht om de hoge kosten drastisch te drukken. Bijna vierduizend sportfunctionarissen, voornamelijk trainers en ambtenaren, zijn ontslagen. Eerder besloot de regering van minister-president Lothar de Maiziere de financiele steun met eenderde deel terug te brengen. Woordvoerder Werner Neuman zei na de acht uur durende vergadering dat de DTSB verwacht dat er aan het einde van het jaar nog slechts 2300 arbeidskrachten over zijn. Momenteel werken nog ongeveer 6000 mensen in de Oostduitse sportwereld. Voor de omwenteling bedroeg dat aantal 12.000. Als gevolg van de slechte financiele positie moeten vijf van de acht grote sportcentra gesloten worden. De scholen in Kienbaum, Lindow en Oberhof blijven open. Volgens Neumann worden door de maatregelen vooral de jeugdige sporters getroffen. 'Van een jeugdbeleid valt nauwelijks meer te spreken.' Minister van Sport Cordula Schubert deelde vorige week mee, dat de DTSB voor de werkzaamheden en personeelskosten in de tweede helft van 1990 op een bedrag van ongeveer 110 miljoen gulden kan rekenen. Het overkoepelend orgaan had om de helft meer gevraagd. (SID)