Ontheffing voor Kuwait Petroleum

ROTTERDAM, 8 aug. Het ministerie van financien in Den Haag heeft mede namens het ministerie van buitenlandse zaken Kuwait Petroleum en de banken ABN, Amro, NMB en Postbank ontheffing verleend van het besluit de Koeweitse tegoeden te bevriezen.

Dit betekent dat Kuwait Petroleum in Nederland weer over zijn geld kan beschikken. De oliemaatschappij (die ondermeer de benzinestations Q8 exploiteert) heeft gisteren in reactie op het besluit van het ministerie laten weten dat de continuiteit van de bedrijfsvoering door de ontheffing is gewaarborgd. De vakbonden zien nu dan ook geen aanleiding meer om te informeren naar de werkgelegenheid bij Kuwait Petroleum. De vestigingen van Kuwait Petroleum in Nederland houden het beheer over binnengekomen betalingen, zodat dat geld niet in handen valt van de huidige regering van Koeweit, een marionettenregime van Irak.

De ontheffing geldt van 7 tot en met 15 augustus. Het ministerie verbindt aan de ontheffing wel de verplichting dat de genoemde ondernemingen inlichtingen geven over alle belangrijke of ongebruikelijke ontwikkelingen die van belang kunnen zijn voor de uitvoering van de sanctiebeschikking. Van de ontheffing zijn uitgesloten directe en indirecte betalingen aan Koeweit en Irak en daar gevestigde personen en bedrijven.