Omstreden middel Halcion na elf jaar weer verkrijgbaar

RIJSWIJK, 8 aug. Het slaapmiddel Halcion is opnieuw in Nederland verkrijgbaar, nadat het in 1979 van de markt werd gehaald.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft het preparaat vandaag opnieuw geregistreerd. De pillen zijn verkrijgbaar in doseringen van 0,25 en 0,125 milligram.

De nieuwe registratie van het middel is tot stand gekomen na langdurig overleg tussen het college en de fabrikant over de tekst van de bijsluiter. Die beantwoordt nu aan de richtlijnen zoals die gelden voor de hele groep zogeheten benzodiazepinen, waartoe Halcion behoort. Het belangrijkste daarbij is dat het middel zo kort mogelijk moet worden gebruikt in de laagst werkzame dosering. Inmiddels is het octrooi op het middel in Nederland en in een aantal andere Europese landen verlopen.

In 1979 kwam het middel van de Amerikaanse fabrikant Upjohn in opspraak nadat de Haagse psychiater C. van der Kroef in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde ernstige bijwerkingen had beschreven. Daarop volgde een golf van publiciteit rond het preparaat, dat de stofnaam triazolam draagt. Enkele weken later schorste het college Halcion voor een half jaar en dwong het de fabrikant de bijsluiter te wijzigen. Toen Upjohn dat weigerde werd begin 1980 de registratie 'doorgehaald'. Halcion is het meest voorgeschreven slaapmiddel ter wereld. Het is in 85 landen verkrijgbaar. Alleen in Nederland is het langere tijd van de markt geweest. Tegen Upjohn loopt nog een schadeprocedure van 26 patienten, die hun zaak in eerste instantie in 1984 voor de Arnhemse rechtbank verloren. Oorspronkelijk procedeerden 42 patienten. Zij menen aan het middel indertijd zelfmoordneigingen, depersonalisatie, geheugenverlies, panische angsten, gevoelens van wanhoop en wantrouwen, ondraaglijke hoofdpijnen of een verlamd gevoel in de ledematen te hebben overgehouden.

In hoger beroep werd twee jaar geleden bepaald dat drie hoogleraren in de psychiatrie, farmacologie en huisartsgeneeskunde een rapport zouden moeten opstellen over de bijwerkingen. Daarbij zou ook de vraag beantwoord moeten worden in hoeverre de fabrikant iets te verwijten valt. Eind september zullen Upjohn en de patienten proberen tot een vergelijk te komen over de samenstelling van de groep deskundigen.

    • Bram Pols