Olieprijzen dalen, beurzen nerveus

ROTTERDAM, 8 aug. De vrees voor wereldwijde olietekorten is na vijf dagen forse prijsverhogingen weggeebd. De olieprijzen begonnen vandaag te dalen en de olieprijs voor Brent stond rond het middaguur op de spotmarkt in Rotterdam bijna twee dollar lager dan gisteren.

De beurzen in de wereld reageerden vandaag verdeeld. Tokio was krachtig in herstel, maar in Europa zijn na het lichte herstel van gisteren de beurzen vandaag in mineur. Op het Damrak was rond het middaguur de stemmingsindex bijna twee procent lager dan gisteren.

De olieprijsdaling begon vandaag in Singapore. Onbevestigde berichten dat Saoedi-Arabie, de grootste olie-exporteur ter wereld, zijn olieproduktie zal opvoeren, om de gevolgen van de olieboycot tegen Irak en Koeweit op te vangen, deden de olieprijzen daar dalen met 1,4 tot 1,8 dollar per vat (159 liter). Volgens het Britse persbureau Reuter heeft Saoedi-Arabie Washington meegedeeld dat het zich zal aansluiten bij de olieboycot tegen Irak. Volgens het Franse persbureau AFP hebben de Saoediers gisteren de pijpleiding die over hun grondgebied loopt afgesloten omdat de olietankers in de haven van Yanbu aan de Rode Zee vol zouden zijn.

Eerder op de dag sloot Turkije de pijpleiding voor Iraakse olie af die over zijn grondgebied loopt en eindigt bij de Middellandse zee.

Oliedeskundigen zeggen dat Saoedi-Arabie zijn olieproduktie kan opvoeren tot 1,5 a 2 miljoen vaten per dag. Irak en Koeiweit produceerden voor de crisis 4,9 miljoen vaten per dag, 20 procent van de totale produktie van de OPEC. De Iraanse minister van olie, Gholamreza Aqazadeh, zei voor de BBC dat ook Iran bereid is zijn olieproduktie te verhogen als de OPEC dat zou wensen. De forse prijsstijging van de laatste dagen is volgens hem niet het gevolg van een tekort aan olie, maar van nervositeit van de markt en politieke verklaringen.

De Venezolaanse president, Carlos Andres Perez, zei dat de OPEC tot een verhoging van de produktie bereid is. Hij had daartoe overleg gepleegd met andere OPEC-leden. De Venezolaanse president zei ook dat de OPEC zou proberen de prijzen in bedwang te houden. Venezuela zelf is bereid zijn produktie met een half miljoen vaten per dag op te voeren, aldus de president, die werd aangehaald door een Amerikaanse functionaris.

Pag.13: Vervolg