Nederlanders in Koeweit

SCHIPHOL, 8 aug. De Nederlandse ambassadeur in Koeweit, drs. J. F. R. M. Veling, heeft het crisiscentrum op het ministerie van buitenlandse zaken gisteravond laten weten dat de circa vijftig Nederlanders in het door Irak bezette land het naar omstandigheden goed maken.

Van deportaties van Nederlanders naar Irak was hem en zijn EG-collega's niets bekend, aldus een woordvoerder van het ministerie.

De circa zestig Nederlandse toeristen, die vanuit Bangkok via Bagdad naar Amsterdam zouden vliegen maar gisteravond in de Jordaanse hoofdstad Amman terechtkwamen, zouden eind deze middag met een Airbus van de Royal Jordan Airlines op Schiphol arriveren. Aan boord zou zich ook de Nederlandse zakenman A. Alders bevinden, die gisteravond met Iraqi Airways uit Bagdad in Amman aankwam.

Volgens de Jordaanse luchtvaartmaatschappij in Amsterdam zouden er vandaag twee vluchten zijn van Amman naar Amsterdam: de normale vlucht die om 16.30 uur zou arriveren en een extra vlucht die om 18.45 uur op Schiphol zou landen. In Irak verblijven veel meer Nederlanders dan in Koeweit, waaronder meer dan honderd werknemers van het baggerconcern Volker Stevin. Plannen voor terugkeer zijn echter vooralsnog niet gemaakt, aldus een woordvoerder van Volker Stevin.