Massamoord bij strijd van Tamils Sri Lanka

COLOMBO, 8 aug. Leger en politie in Sri Lanka beschuldigen Tamil-strijders ervan gisteren 54 mensen te hebben vermoord. In de strijd tegen de Tamil-rebellen hebben regeringstroepen maandag en gisteren 42 strijders gedood.

Bij het dorp Mahadiwulwewa in het noorden van het eiland hebben de Tamils 27 passagiers van een bus doodgeschoten. Eerder op de dag zouden de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam 27 inwoners van een dorp in het oostelijke district Amparai hebben omgebracht met messen en bijlen.

In een reactie op de moorden zei vice-minister van defensie Ranjan Wijeratne gisteren dat de regering 'geen genade kent voor deze Tamil-terroristen, misdadigers die het niet verdienen te leven'. De Sri-Lankese regering heeft in de oostelijke havenstad Trincomalee voorlopig een uitgaansverbod afgekondigd na berichten over toenemende spanningen tussen moslims en Tamils die overwegend hindoe zijn. In de hoofdstad Colombo worden hindoetempels zwaar bewaakt door de politie uit vrees voor uitbarstingen van etnisch geweld. Massamoorden zijn aan de orde van de dag in Sri Lanka sinds de hervatting van de onafhankelijkheidsstrijd van Tamilgroepen, afgelopen juni. Afgelopen vrijdag werden 150 moslims tijdens het avondgebed in twee moskeeen in koelen bloede doodgeschoten. Zondag zijn ten minste vijftig mensen omgebracht in drie dorpen in het district Amparai. Regering en leger stellen de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE), die strijden voor een onafhankelijke Tamil-staat, verantwoordelijk voor alle geweld. Woordvoerders van de beweging ontkennen de betrokkenheid van de LTTE. Volgens hen zijn de moorden gepleegd door rivaliserende Tamilgroepen die de Bevrijdingstijgers in diskrediet willen brengen. (Reuter, AP)