Leroy Burrell evenaart beste seizoenprestatie

SESTRIERE/MALMO, 8 aug. Sprinter Leroy Burrell heeft vanmiddag in het Italiaanse Sestriere zijn eigen beste seizoenprestatie, 9.96 seconden, op de 100 meter geevenaard. De Amerikaan had verwacht door de hoogte waarop de baan ligt een serieuze poging te kunnen doen het wereldrecord van Carl Lewis te verbeteren. Hij bleef er uiteindelijk 0.4 seconden vandaan. Burrell versloeg in Sestriere Calvin Smith die in 10.04 eindigde. Een wereldrecord zou zijn beloond met een Ferrari Testarossa. Ook Carl Lewis zou oorspronkelijk in Sestriere weer eens proberen om de 8.90 meter bij het verspringen van Bob Beamon in 1968 te verbeteren. Er werden door de organisatie vele voorbereidingen getroffen, maar Lewis zei verleden week af. Hij kampt naar hij zegt met een spierblessure in zijn been. De wedstrijden werden van de avond naar de ochtend- en vroege middaguren verplaatst omdat volgens de experts dan de beste tijden zouden kunnen worden gelopen.

Gezien de geleverde prestaties klopte dat wel. De Amerikaan Michael Johnson bleef slechts 0.16 seconden van het wereldrecord op de 200 meter af. Hij liep 19.88 seconden. De beste tijd ooit gelopen dateert van 1979, 19.72 door de Italiaan Pietro Mennea. Johnson die Robson da Silva uit Brazilie en zijn landgenoot Floyd Heard versloeg heeft een persoonlijk record van 19.85 staan. De Jamaicaanse Merlene Ottey won de 200 meter bij de vrouwen in Sestriere in 21.88 seconden. Gisteravond werd Leroy Burrell tijdens de internationale wedstrijd in Malmo op de 100 meter verslagen door de Olapade Odaniken. De Nigeriaan leverde een goede prestatie door 10.10 seconden te lopen. Hij moest zijn zege op echter bekopen met een gebroken sleutelbeen. Odaniken struikelde bij het passeren van de finishlijn en kwam daarbij ongelukkig ten val. Deze curieuze ontwikkeling was vooral te wijten aan de felle strijd die de Afrikaan had moeten leveren met Burrell. De Amerikaan finishte op 0.02 seconden van Odaniken. Verliezer Burrell sprak na afloop van een dirty race. 'We raakten elkaar enkele keren. Het kostte mij moeite overeind te blijven. Onder normale omstandigheden had ik gewonnen. Ik liep daarvoor snel genoeg.'

Burrell was echter niet kwaad. 'Ik geloof niet dat er sprake was van opzet.'

Hij versloeg onlangs bij de Goodwill Games in Seattle zijn trainingspartner, Olympisch kampioen Carl Lewis. Winnaar Odaniken was in Malmo niet in staat commentaar te geven. Hij werd meteen naar een ziekenhuis vervoerd.

Hoogspringen

Odaniken was niet de enige die gisteravond in Malmo een topprestatie leverde. Randy Barnes imponeerde door de kogel naar 22,84 meter te stoten, waarme hij zijn eigen wereldrecord tot op 28 centimeter benaderde. Bij het hoogspringen verloor eveneens een favoriet. De Roemeen Matei, dit seizoen met 2,40 meter de beste, kwam drie centimeter te kort tegen de Amerikaan Conway: 2,35 tegen 2,38. De Zweedse favoriet Sjoberg (2,26) eindigde als derde.