Landen West-Afrika willen ingrijpen in oorlog Liberia

MONROVIA, 8 aug. Een aantal Westafrikaanse landen zal troepen naar Liberia sturen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen in de burgeroorlog. Dit besluit werd gisteren bekendgemaakt na een overleg van leiders en ministers van zeven Westafrikaanse landen, een delegatie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) en een afvaardiging van de Economische Gemeenschap van Westafrikaanse Landen (ECOWAS) over de situatie in Liberia. Nigeria, als sterkste Westafrikaanse land, zal het grootste deel van de troepen leveren.

Een speciaal voor dit doel ingesteld ECOWAS-comite zal vervolgens in Liberia moeten toezien op handhaving van de vrede en herstel van recht en orde. Er moet een interim-regering worden geinstalleerd, aldus de verklaring van de ECOWAS, om verkiezingen voor te bereiden, die binnen een jaar onder internationale supervisie moeten worden gehouden. Liberiaanse politieke partijen en belangengroepen zouden zo snel mogelijk bijeen moeten komen in een conferentie, zo lieten de Westafrikaanse leiders gisteren weten. De kosten voor een dergelijke vredesmacht bedragen naar schatting vijftig miljoen dollar, op te brengen door ECOWAS en internationale donaties.

De Liberiaanse rebellenleider Prince Johnson zei gisteren Amerikaanse mariniers te zullen aanvallen als er geen internationale interventie komt in de Liberiaanse burgeroorlog, dan wel van Amerikaanse, dan wel van Westafrikaanse zijde. De VS landden zondag in Liberia om Amerikaanse burgers in veiligheid te brengen, maar verklaarden verder niet te willen ingrijpen. Johnson houdt zo'n acht buitenlanders in gijzeling, onder wie een Nederlander. (Reuter, AP)