Kerk straft duo Gert en Hermien

ROTTERDAM, 8 aug. 'Wij hielden veel van ze', zegt voorzitter H. H. Blok van de interkerkelijke vereniging Het Zoeklicht uit Doorn. Toch heeft hij de samenwerking met het zingende echtpaar Gert en Hermien Timmerman voor het komend seizoen opgezegd. Aanleiding is het optreden van het zangduo eind juni met de Achterhoekse hardrock-band Normaal in Toldijk. 'Ik oordeel niet. God maakt uit wat goed en slecht is. Maar dat Gert en Hermien op deze toer gaan is jammer.'

Volgens Blok verschijnen in boulevardbladen 'wilde foto's' van het echtpaar met Normaal, die niet bij de christelijke stijl van Het Zoeklicht passen.

Na het concert heeft Blok het echtpaar voor een gesprek uitgenodigd. Toen bleek, volgens hem, dat Gert en Hermien dergelijke optredens in de toekomst niet uitsluiten. Zij zingen al zo'n vijftien jaar op evangelisatiedagen en -avonden van Het Zoeklicht, die jaarlijks zo'n 25 keer worden gehouden. Per optreden verdienden ze 900 gulden. 'Mijn idee is dat het om het geld niet had gehoeven', meent Blok. Hij sluit niet uit dat de samenwerking ooit wordt hervat.

De Evangelische Omroep (EO) heeft na het optreden kritische brieven van leden gekregen. Gert en Hermien hebben geen vast dienstverband bij de EO, maar worden af en toe door de omroep uitgenodigd. Voor het eind van deze maand besluiten directie en programmamakers van de EO of het echtpaar opnieuw voor optredens zal worden gevraagd. Gert en Hermien waren vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.