Gif op tuinen uit protest tegen opvangcentrum

VEENDAM, 8 aug. Een aantal volkstuinen in Veendam zou zijn bespoten met het giftige parathion (rattengif) uit protest tegen de vestiging van een asielzoekerscentrum op een sportveldencomplex in Wildervank. Dit staat in een anonieme brief die gisteren bij de kantoren van het Nieuwsblad van het Noorden en de plaatselijke krant de Noordooster is bezorgd. De politie neemt de melding serieus. De ruim tweehonderd volkstuinhouders hebben het advies gekregen drie weken lang geen groente te eten uit eigen tuin. Hoewel volgens waarnemend korpschef B. Ruiter van de gemeentepolitie Veendam uit een onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk niet is gespoten wordt toch geadviseerd de groente uit de tuintjes te laten staan. 'We willen het zekere voor het onzekere nemen'.

In de brief wordt gedreigd met 'meer en hardere acties als de gemeentebestuurders hun snode plannen doordrijven'.

Ruiter weet niet in welke hoek hij de anonieme briefschrijver moet zoeken. 'Ik denk dat dit het werk is van een infantiele geest. Het is een misselijke streek, want waarom laat je tuinders de dupe worden van een besluit van het gemeentebestuur?' Een actiegroep van omwonenden tegen het toekomstig asielzoekerscentrum en de politieke partij Gemeente Belangen, die voor een andere locatie pleitte, hebben zich inmiddels gedistantieerd van de brief. Over drie weken doet de Raad van State uitspraak in een kort geding dat door de bewonersgroep is aangespannen tegen de door de gemeente afgegeven bouwvergunning. Als de uitspraak van het geding voor de gemeente positief uitvalt wordt in september met de bouw begonnen. In het opvangcentrum is plaats voor 325 asielzoekers.