Geruststellend

Politiek crisis-actionisme kan vaak onkies theater opleveren: schreeuwende journalisten, duwende fotografen, laat brandende lichten in ministerskamers en andersoortige opwinding, die dan allemaal tot doel hebben het volk duidelijk te maken dat er werkelijk iets aan de hand is en dat er gewerkt wordt.

In zoverre is het goed dat de Nederlandse politiek deze dagen paniek vermijdt. Minister Andriessen gaf in zomerjasje op zonnig terrasje losjes commentaar op de crisis in de Golf, de minister van defensie bleef in Spanje (vakantie), de minister van buitenlandse zaken in Kenia (vakantie) en de premier hield van huis uit (Kralingen) de vinger laag-geprofileerd aan de pols.

Inmiddels vergadert echter de halve wereld koortsachtig, hebben bewindslieden van Bush tot de Belgen vakanties onderbroken en wil het toeval dat Nederland met Rotterdam een paar extra belangen heeft in de huidige crisis plus een marine die al dan niet van nut kan zijn in de Golf.

Onderbreken van vakantie? Leuk is het niet, de familie heeft er de pest in ('Hans, je blijft hier!') en, zoals gezegd, een bezwaar blijft dat het een indruk van crisis wekt. Ter Beek nog in Spanje, Van den Broek in Kenia een geruststellend gegeven? FE

    • in de Marge