Geheimzinnige dood Sovjet-hoogspringer

MOSKOU, 8 juli Naar onlangs bekend is geworden, heeft Valeri Brumel, de Olympisch kampioen van Tokio in 1964, vorig jaar op 49-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. De dood van de Sovjet-hoogspringer wordt met geheimzinnigheid omgeven. 'We staan allemaal voor een raadsel', verklaarde trainer Jatsjkov toen hij met de dood van zijn vroegere pupil werd geconfronteerd. Olympisch Panorama, het in Moskou verschijnende maandblad, wijdde in januari een regel aan zijn dood, zonder de naam van Brumel te vermelden. 'Uit vrije wil heeft hij afscheid genomen van het leven. Hij wilde zich niet aanpassen aan zijn oude dag, een leven zonder records.' Olympisch Panorama heeft een poging gewaagd de zelfmoord van Brumel te reconstrueren. De atleet, die in 1942 aan het Baikal-meer in Siberie werd geboren, leidde een bruisend leven. Van de hoogste staat van euforie duikelde hij in de zwaarste depressie.

Brumel werd bekend in 1960. In Rome veroverde hij Olympisch zilver. Drie jaar later sprong hij over 2 meter 28 en werd hij voor de eerste keer bezitter van het wereldrecord. In zijn loopbaan zou hij zes keer het wereldrecord verbeteren. Het hoogtepunt in zijn carriere beleefde Brumel in 1964. In Tokio werd hij Olympisch kampioen met de hoogte van 2 meter 18. Een jaar later maakte een motorongeluk een einde aan zijn loopbaan. Als duopassagier reed hij achterop de motor van een vriend tegen een boom. Brumel werd met een deels versplinterd rechterbeen opgenomen in een ziekenhuis.

Operaties

Artsen adviseerden het been te amputeren. Brumel weigerde. Door ontelbare operaties en de plaatsing van een platina schroef werd het been gered. De revalidatie duurde zes jaar. Het was tekenend voor de mentale veerkacht van de atleet. Op 26 januari 1971 was Brumel terug in de arena. Wat niemand voor mogelijk had gehouden, deed de Siberier. Hij sprong over 2 meter 7. Het was zijn laatste sprong. Een die de wereld ervan moest overtuigen dat Brumel nog niet afgeschreven was. Het werd stil rond Brumel. In 1972 kwam hij in het nieuws door de scheiding van turnster Larionova en zijn huwelijk met de latere Olympische dressuurkampioene Jelena Petroesjkova.

Valeri Brumel trad daarna in dienst als trainer bij de Sovjetrussische atletiekbond. Tegelijkertijd verscheen er van zijn hand een boek onder de titel 'De hoogte'. Hij voltooide zijn studie aan de sporthogeschool, ontving de Orde van de Rode Banier, maakte een begin met zijn proefschrift, maar beeindigde het werkstuk nooit. Wel schreef hij nog twee boeken, waarvan het laatste vertaald werd en onder de titel 'Blijf je zelf trouw' op de markt verscheen. (SID)