Fusieplan Cockerill en Arbed uit Luxemburg

BRUSSEL, 8 aug. Het Belgische staalconcern Cockerill Sambre en de Luxemburgse branchegenoot Arbed zijn in gesprek over een gedeeltelijke fusie.

De twee staalgiganten willen daardoor hun concurrentiepositie op de Europese markt versterken, zo hebben zij dinsdag meegedeeld.

Het is de bedoeling dat de twee bedrijven hun belangen op het gebied van platte staalprodukten onderbrengen in een gezamenlijke onderneming waarin zij elk een belang hebben van vijftig procent.

Deze produkten, die vooral zijn bestemd voor de automobielindustrie, vertegenwoordigen bij Arbed ongeveer de helft van de omzet en bij Cockerill een derde.

De gezamenlijke onderneming zou een jaaromzet krijgen van ongeveer 130 miljard Belgische franc (7,1 miljard gulden). Het bedrijf zou met een marktaandeel van naar schatting acht a negen procent een van de grootste producenten in Europa worden. Binnen drie maanden zal er een voorlopig besluit vallen over het al dan niet doorgaan van de fusieplannen.

Arbed is verreweg het grootste bedrijf van Luxemburg. De regering van het land heeft ongeveer 31 procent van het stemrecht en de Belgische Generale Maatschappij bezit 25,5 procent. Cockerill Sambre, het op vier na grootste concern van Belgie, is voor ongeveer 85 procent in handen van de regering van Wallonie. (ANP)