Europese beurzen nog steeds nerveus gestemd

AMSTERDAM, 8 aug. De koersdalingen in New York kwamen gisteren tot een einde en Tokio wist vandaag zelfs een deel van de verliezen van de afgelopen dagen goed te maken. Maar de Europese beurzen opende vandaag zwak en in een nerveuze stemming.

AMSTERDAM Na een prijshoudende opening zakte de Amsterdamse effectenbeurs in de loop van de ochtend langzaam weg onder invloed van het buitenland. Frankfurt was in de ochtend flauw gestemd terwijl Londen weliswaar vast opende maar al snel in zeer nerveuze handel omlaag ging en rond het middaguur licht in de min terecht kwam. Amsterdam volgde meteen. De stemmingsindex, die bij het begin van de handel dichtbij het slot van gisteren van 110,7 lag, noteerde kort na het middaguur een verlies van twee punten op 108,6. Dat hield verband met aanhoudende geruchten dat Iraakse tanks zich in Saoedi-Arabie zouden bevinden. Terwijl de meeste hoofdfondsen enkele dubbeltjes moesten inleveren, noteerde Koninklijke Olie fl.2 lager nadat de olieprijs in Londen 2 dollar per vat was gedaald ten opzichte van de opening en overigens slechts 45 dollarcent lager was dan het slot van de vorige dag. Philips noteerde 10 cent lager op fl.26,80. Handelaren houden rekening met slechts een klein verlies over het tweede kwartaal waarvan de resultaten donderdag worden bekendgemaakt. Fokker was fl.2,40 lager als gevolg van het bericht in een krant over produktieproblemen, welke melding overigens van de zijde van Fokker werd tegengesproken. DSM kon daarentegen een winst noteren van vier dubbeltjes en Internatio-Muller steeg drie dubbeltjes tot fl.70,50. Hagemeyer noteerde fl.3,50 beter op fl.117,50 als gevolg van dekkingsvraag in verband met de presentatie van de halfjaarcijfers vanmiddag. Op de lokale markt was Samas fl.2 lager op fl.82 en noteerde Volker Stevin negen dubbeltjes beter op fl.87,40.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren bijna geheel in het teken gestaan van de ontwikkelingen aan de Perzische Golf. Uiteindelijk kwam de Dow Jones-index van de dertig grootste industriefondsen na een nerveuze handel uit op 2710,65 punten, 5,69 punten lager dan maandag, toen de beursindex kelderde met ruim 93 punten. De omzet bedroeg ongeveer 232 miljoen aandelen na 243 miljoen op maandag.

Van negatieve invloed op de Amerikaanse aandelenkoersen waren de obligaties, die wegzakten onder de gelijktijdige dreiging van hogere inflatie en recessie. Ook de matige verkoop van driejarig schatkistpapier, een slechte voorbode voor de verkoop van tien- en dertigjarig schatkistpapier later deze week, was geen goed nieuws.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio hebben zich vandaag gedeeltelijk hersteld van de scherpe daling op de vier voorgaande dagen. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen steeg met 856,07 punten ofwel 3,1 procent tot 28.509,14 na een verlies van 946 punten op maandag. Het beursklimaat in Tokio verbeterde door een herstel van de obligatiekoersen en flinke aankopen bij het begin van de handel. Beleggers kochten vooral fondsen in de grondstoffensector om zich in te dekken tegen een toeneming van de inflatie door de stijging van de olieprijzen.