Eis: 12 jaar na moord Turkse vakbondsleider

AMSTERDAM, 8 aug. De officier van justitie van de Amsterdamse rechtbank heeft vanmorgen 12 jaar gevangenisstraf geeist tegen een 23-jarige man in verband met de moord op de Turkse vakbondsleider Nihad Karaman.

Karaman werd op 27 juni 1988 voor zijn woning in Amsterdam-Noord met drie pistoolschoten om het leven gebracht. Verdachte zei dat hij Karaman heeft gedood omdat hij ervan overtuigd was dat de vakbondsleider zijn zuster had verkracht. De dood van Karaman veroorzaakte destijds grote opschudding in de Turkse gemeenschap in Nederland. Karaman was een van de oprichters en voorzitter van de socialistische arbeidersvereniging HTIB. De HTIB streeft onder meer naar democratie in Turkije en bestrijdt de fascistische Turkse beweging Grijze Wolven. Algemeen werd aangenomen dat de moord op Karaman een politieke achtergrond had. De dader zei vanmorgen dat hij zich in juni 1988 niet durfde te melden bij de politie omdat hij bang was van politieke motieven te worden verdacht. De politie arresteerde de verdachte in februari dit jaar na een tip. Direct na de moord berustte de verdenking op een zwager van verdachte. Deze werd echter na enige dagen weer vrijgelaten. Voor de rechtszaak bestond grote belangstelling uit de Turkse gemeenschap. In verband met de behandeling van de zaak waren stringente veiligheidsmaatregelen getroffen.

Volgens een verklaring van dr. A. H. Nauta, deskundige van de Leidse universiteit, die door rechtbankpresident Michels werd voorgelezen, is het heel goed mogelijk dat een verkrachting of een vermeende verkrachting het motief was voor de moord. Uit verklaringen van leden van de Turkse gemeenschap bleek dat politieke motieven daar nog steeds niet uitgesloten worden geacht. Het verhaal van de verkrachting zou slechts bedacht zijn om de werkelijke motieven te verhullen.