Doden en branden bij actie politie Kashmir

SRINAGAR, 8 aug. Omstreeks twintig leden van de Indiase veiligheidspolitie hebben in de nacht van maandag op dinsdag in de hoofdstad van Kashmir, Srinagar, twaalf mensen doodgeschoten, mensen gemolesteerd en huizen in brand gestoken. Ooggetuigen melden dit. De gouverneur van de deelstaat Jammu en Kashmir, Girish Saxena, heeft de dood van tien burgers bevestigd en aangekondigd dat hij een aanklacht wegens moord zal indienen tegen het hoofd van de veiligheidspolitie. Niet eerder hebben de autoriteiten in Jammu en Kashmir een dergelijke zware stap aangekondigd.

Inwoners van Srinagar beschuldigen de Indiase veiligheidspolitie er al langer van buitensporig veel geweld te gebruiken om het separatisme in Kashmir de kop in te drukken. In de Indiase deelstaat strijden tientallen groepen voor onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan.

Het geweld in Srinagar is maandagavond opgelaaid toen een patrouille van de veiligheidspolitie vergelding zocht voor aanvallen op de politie eerder op de dag. Deze aanvallen waren het gevolg van de arrestatie van twee leiders van het Jammu en Kashmir Bevrijdingsfront, de grootste separatistische beweging in de Indiase deelstaat. Bij rellen na deze arrestaties kwamen acht mensen om het leven. (UPI)