Beroep op andere staten om mee te doen; Bush stuurt troepennaar Saoedi-Arabie

WASHINGTON/KAIRO, 8 aug. De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren besloten om troepen en gevechtsvliegtuigen naar Saoedi-Arabie te sturen in verband met de crisis in de Golf.

Eerder had de Saoedische koning Fahd tijdens een onderhoud met de Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, na lang wikken en wegen toestemming gegeven aan de Verenigde Staten om troepen in zijn land te legeren.

Het is voor het eerst dat de Saoediers de Amerikanen toestaan om bases op hun grondgebied te gebruiken.

Volgens het Witte Huis hebben de Iraakse strijdkrachten aan de grens met Saoedi-Arabie 'offensieve posities' ingenomen en vormen ze een 'bedreiging'.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen toonden zich intussen bezorgd over berichten van inlichtingendiensten dat de Irakezen chemische ladingen aanbrengen op hun vliegtuigen.

Amerikaanse B-52 bommenwerpers, F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen, F-111 bommenwerpers, Stealth-bommenwerpers en antitank-helikopters zijn intussen onderweg naar het Midden-Oosten, evenals zo'n 4.000 mariniers en grondtroepen. In overleg met Washington heeft koning Fahd, om zich te verweren tegen de beschuldigingen dat hij niet anders dan een Amerikaanse lakei is, contact gezocht met zijn Arabische bondgenoten, president Hosni Mubarak van Egypte en koning Hassan van Marokko. Hun is verzocht eveneens Saoedi-Arabie militair te steunen, waardoor de bescherming van de Saoedische olievelden niet langer een exclusief Amerikaanse of Westerse zaak is maar tevens een Arabische.

Cheney is gisteravond na een korte tussenstop in Egypte naar Marokko doorgevlogen. Bronnen in Washington zeiden gisteren al dat Egyptische en Marokkaanse troepen eveneens naar Saoedi-Arabie zullen gaan, zodat er van een 'multinationale' troepenmacht sprake is. Militaire waarnemers in Egypte noemen deze berichten uit Washington echter 'zeer onwaarschijnlijk'.

Op Egyptische vliegvelden en andere bases is geen extra activiteit waarneembaar. Wel is daar een deel van het leger in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Frankrijk zei vanmorgen in dit stadium niet bereid te zijn deel te nemen aan een multinationale strijdmacht die de VS willen opzetten voor de verdediging van Saoedi-Arabie. Naar verluidt bespreekt ook het Britse kabinet vandaag de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan deze macht.

De samenstelling van de Amerikaanse strijdkrachten wijst erop dat het vooralsnog niet de bedoeling is om Koeweit van Irak terug te veroveren. De daartoe benodigde zwaar uitgeruste troepen ontbreken. De mariniers moeten vooral de door de VS gebruikte Saoedische luchtmachtbases beschermen. Bronnen in de Iraakse hoofdstad Bagdad meldden vanmorgen dat Koeweit, dat gisteren door de nieuwe machthebbers was uitgeroepen tot een republiek, vandaag bij Irak zal worden ingelijfd.

De concessie van de Saoediers heeft het voor de Amerikaanse vliegtuigen veel gemakkelijker gemaakt om tegen Irak te opereren. De afstanden zijn aanzienlijk kleiner dan van de bases in Oman of op vliegdekschepen. Met de overweldigende Amerikaanse luchtmacht kan eventueel een Iraakse tankaanval worden tegengehouden of afgeremd. Ook kunnen bij wijze van represaille doelwitten in Irak worden geraakt.

Pag.5: Vervolg

    • Maarten Huygen
    • H. M. van Denbrink