Zwitserland doet mee

GENEVE, 7 aug. - Zwitserland heeft vanmorgen 'een heilige koe geslacht'. Staatssecretaris van buitenlandse zaken Klaus Jacobi kondigde met deze woorden een voor Bern spectaculaire ommekeer in het buitenlandse beleid aan: het land stelt economische sancties in tegen Irak. Hiermee laat Bern voor het eerst de hardnekkig vastgehouden neutraliteit vieren.

Nooit tevoren zag Bern zich genoodzaakt sanctiemaatregelen, afgekondigd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, op te volgen. Het land is geen lid van de VN; wel van enkele gespecialiseerde VN-organisaties, zoals WHO en Gatt, terwijl een aanvraag voor het Internationale Monetaire Fonds is ingediend. Niettemin: drie op de vier Zwitsers wezen vier jaar geleden per referendum volledig lidmaatschap van de volkerenorganisatie af.

Tijdens de Falklandcrisis, of de Sovjet-inval in Afghanistan ging Bern gewoon door met commerciele contacten. Ook na de mandatoire VN-sancties tegen Rhodesie in de jaren zestig was het voor de Zwitsers 'business as usual', terwijl evenmin ooit economische maatregelen tegen apartheidsland Zuid-Afrika zijn genomen. Sterker nog: Volgens een recent rapport van de actiegroep 'Kein Geld fur Apartheid' vult Zwitserse handel voor een belangrijk deel het gat op dat Amerikaanse bedrijven sinds een door het Congres afgekondigde boycot hebben achtergelaten. 'Zwitserland heeft zich nooit eerder vergrepen aan de heilige koe van sancties', zo herinnerde Jacobi.

De schade voor Zwitserland van een boycot van Irak blijft beperkt. Slechts 0,2 procent van Zwitserse uitvoer gaat naar Irak en Zwitserland voert nauwelijks aardolie in uit Irak. 'Het gaat in dat geval om een wel heel magere koe', reageerde een commentator van de Basler Zeitung vanmorgen.

    • Willem Offenberg