Washington overweegt marineblokkade; Scherpe sancties van VNtegen Irak

NEW YORK, 7 aug. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren een Amerikaans voorstel goedgekeurd om vergaande economische sancties af te kondigen tegen Irak en het door Irak bezette Koeweit. Tegelijkertijd overweegt Washington om een internationale marineblokkade in te stellen.

Met 13 stemmen voor en twee onthoudingen (van Cuba en Jemen) verbood de Veiligheidsraad de lidstaten Iraakse olie te kopen of anderszins handel met Irak te drijven, zolang Irak zich niet uit Koeweit heeft teruggetrokken en de Koeweitse regering niet is hersteld. Slechts medische leveranties vallen niet onder het embargo en in noodsituaties kan ook voor voedselleveringen een uitzondering worden gemaakt. Het gaat om de scherpste economische sancties uit de geschiedenis van de VN. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft aan de Amerikaanse president George Bush een voorstel voor een internationale vloot gepresenteerd voor het geval het door de Veiligheidsraad van de VN bevolen embargo militair kracht moet worden bijgezet. De vloot zou voor een belangrijk deel moeten bestaan uit eenheden van NAVO-landen. De VS hebben de NAVO-bondgenoten gevraagd 'om zoveel mogelijk steun, inclusief militaire presentie in de Golf', aldus een NAVO-zegsman. In het militaire plan wordt ook rekening gehouden met de deelneming door Sovjet-schepen.

In Den Haag was volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie vanmorgen nog geen aanvraag binnengekomen marineschepen beschikbaar te stellen. Wel is volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken 'de gedachtenwisseling over dat soort kwesties in Den Haag gaande'. Goedingelichte kringen zeggen dat er druk telefonisch verkeer is tussen de premier Lubbers (die in Nederland vakantie houdt), minister Van den Broek van buitenlandse zaken (die later deze week terugkeert uit Kenia) en met minister Ter Beek van defensie (in Spanje). Jordaanse functionarissen hebben vanmorgen bekendgemaakt dat Irak aan alle buitenlanders in Irak zelf en in Koeweit toestemming heeft gegeven om over land te vertrekken naar Jordanie. 'Wij treffen voorbereidingen om een zeer groot aantal mensen te ontvangen. We sturen personeel naar de grensovergang Ruweished', deelde een Jordaanse zegsman mee. Een functionaris zei dat de eerste buitenlanders morgen aan de Jordaanse grens zouden aankomen.

Het nieuwe door Irak geinstalleerde bewind in Koeweit had gisteren gedreigd met sancties tegen buitenlanders indien hun staten vasthielden aan strafmaatregelen tegen het nieuwe bewind en Irak.

Duizenden buitenlanders waren donderdag in Koeweit gestrand, toen het Iraakse leger Koeweit bezette. Tot dusverre konden ze Koeweit en ook Irak niet verlaten. Diplomatieke kringen spraken vanmorgen van honderden Europeanen en Amerikanen die in Koeweit door Iraakse militairen waren opgepakt. Sommigen van hen waren later naar Bagdad overgebracht.

Pag.5: Vervolg