VS beschermen strategisch belangrijke punten Liberia

NAIROBI, 7 aug. 'Diplomatieke communicatie centra' noemde een woordvoerder in Washington onlangs de zendmasten die de Amerikaanse mariniers in Liberia eveneens moeten beschermen. In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia worden deze communicatie-installaties in de volksmond echter 'CIA-relais stations' genoemd.

Iets ten oosten van de hoofdstad, in Paynesville, staat de in 1976 gebouwde, hoogste zendmast van Afrika, het Omega-navigatiestation. De mast zelf is sinds 1982 Liberiaans bezit, maar alle techniek wordt beheerd en bediend door Amerikanen. De Omega-mast zendt uiterst krachtige signalen uit zodat VS-onderzeeers, die door nucleaire energie worden aangedreven, laag over de zeebodem kunnen schuiven en onopgemerkt een vijandig doelwit kunnen raken.

Ten noordwesten van Monrovia bevindt zich een satellietstation. Het ontvangt en versterkt de in Washington gemaakte programma's van de Voice of America, het internationale radiostation van de VS. Verder worden vrijwel alle diplomatieke boodschappen van Amerikaanse posten in sub-Sahara via deze satelliet doorgestuurd naar Washington. Op de internationale luchthaven bij Monrovia hebben de Amerikanen bovendien faciliteiten voor hun militaire vliegtuigen. Evenals de Omega-zendmast valt het vliegveld nu onder de controle van het Nationaal Patriotische Front van Liberia (NPFL) van Charles Taylor. Het satellietstation bevindt zich in het gebied dat momenteel wordt bezet door het Onafhankelijke Nationale Front van Liberia (INPFL) van Prince Johnson.

Amerika en Liberia onderhielden sinds de stichting van dit Westafrikaanse land in 1847 sterke culturele, politieke en economische banden. De totale Amerikaanse investeringen in Liberia werden enkele jaren geleden geschat op twee miljard dollar.

De fel anti-Libische president Samuel Doe ontving na zijn staatsgreep in 1980 aanzienlijke hulp van de regering van Ronald Reagan. De VS hebben het Liberiaanse leger opgeleid. Doe's grove schending van de mensenrechten en zijn economische wanbeleid maakten de Amerikaanse beleidsmakers echter steeds wanhopiger. In het Congres groeide het verzet tegen hulp aan Doe nadat hij de verkiezingsuitslag van 1985 had vervalst. De economische 'groei' van Liberia bedroeg de afgelopen jaren min vijf procent. Het IMF en de Wereldbank schortten verdere leningen op en sloten hun kantoren in Monrovia. Washington continueert alleen nog zijn humanitaire hulp.

Amerikaanse politieke steun voor Doe is verdwenen. Maar Charles Taylor krijgt evenmin steun uit Washington. Taylors woordvoerder beschuldigde de VS vorige week ervan de rivaliserende rebellenleider Prince Johnson te helpen. Prince Johnson pleit al enkele weken voor een Amerikaanse interventie om Doe te verdrijven en om Taylor van de macht te houden.

    • Koert Lindijer