Vriendelijk Damrak herstelt zich van klap

AMSTERDAM, 7 aug. De Europese effectenbeurzen lieten vanmorgen in het algemeen een herstel zien van de zware klappen op de voorgaande dag, ondanks de verdere dalingen van Tokio en New York. In Londen stond de Financial Times-index van 100 aandelen tegen het middaguur op een winst van ongeveer 0,6 procent. AMSTERDAM In Amsterdam steeg de CBS-stemmingsindex met 2,3 punten tot 110,10 na ruim een uur handelen en bleef daar vervolgens hangen. Dekkingsvraag van de optiebeurs, een iets hoger dollar en de opluchting dat de Dow Jones niet door de psychologisch belangrijke grens van 2700 was gegaan, zorgden vooral onder de hoofdfondsen voor koersstijgingen. Ook het flink aantrekken van de beurzen in Londen en Frankfurt stimuleerden de beleggers op het Damrak.

De obligatiekoersen daalden bij de opening met 0,3 tot 0,4 punt om daarna de gemiddelde verliezen te verkleinen tot 0,2 punt.

Handelaren zijn ondanks de vriendelijke stemming toch nog voorzichtig. 'Ik denk wel dat de Dow Jones dinsdagmiddag hoger zal openen, maar deze stijging van de CBS-stemmingsindex gaat me wat te snel', zei een beurshandelaar.

De hoofdfondsen konden over het algemeen een tot anderhalf procent winnen tegenover het slot op maandag. Koninklijke Olie, die het verlies al beperkt had weten te houden, steeg met fl.1,70 naar fl.151,10. Al gisteravond ging de koers van het olie-aandeel fors omhoog door het aantrekken van de oliewaarden op Wall Street. Ook Pakhoed profiteerde van de onrust in het Midden-Oosten. Het olie-opslagfonds klom fl.3,20 tot fl.203,50. De publikatie van de kwartaalcijfers van Unilever van aanstaande zorgde voor druk op de koersstijging van de producent van consumentenartikelen. Unilever boekte in deze vriendelijke markt slechts een stijging van fl.0,10 op fl.147,10. Philips, dat donderdag met de kwartaalresultaten komt en met nieuws over een eventueel interimdividend, trok fl.0,20 aan tot fl.25,50. KLM steeg fl.0,30 naar fl.27,30. Akzo, dat gisteren nog rond de fl.100 deed, stond op fl.103,20, een winst van fl.0,20. Branchegenoot DSM sprokkelde er vier dubbeltjes bij op fl.101,20. De verzekerings- en bankwaarden lagen goed in de markt. Aegon snelde fl.1,50 omhoog naar fl.115,70, Amev trok fl.0,80 aan tot fl.51,70, Amro ging fl.1,10 in de plus op fl.68,90 en fusiepartner ABN noteerde een bescheiden stijging van fl.0,20 op fl.34,50. De grote uitzondering van gisteren, NMB-Postbank, kon ook vanochtend haar opmars voortzetten met een winst van fl.1,10 op fl.44,30. Het afgestrafte Internatio likte zijn wonden, na een koersval van ongeveer twintig procent op de eerste dag van de week, en won fl.1,30 op fl.68. Volmac was de grote uitzondering dit keer met een verlies van fl.1,30 op fl.32,50. Op een rustige lokale markt waren de meeste fondsen eveneens hoger. ACF deed er fl.0,70 bij op fl.37,50. Bols was gevraagd en doordat er geen aanbod was schoot de koers schoot fl.6 omhoog naar fl.181 bieden. KBB verbeterde zich fl.1 op fl.94. Tulip klom op naar fl.41 en boekte een winst van fl.1,10. In het geval van Ahrend was er veel aanbod maar geen vraag. De kantoorinrichter kreeg dan ook een laatkoers van fl.230 mee, een verlies van fl.2. Nijverdal-Ten Cate daalde fl.1 tot fl.96. Op de parallelmarkt stonden de koersen onder druk. Gelderse Papier zakte fl.0,90 op fl.44,60. Grontmij schoof fl.3 naar beneden op fl.220,50. Weweler verloor fl.1 op fl.70,50.

NEW YORK Het conflict aan de Perzische Golf heeft ook gisteren zijn stempel gedrukt op de aandelenkoersen van de effectenbeurs van New York. Over een breed front zakten de koersen weg en het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grootste industriele fondsen daalde met 93,31 punten tot 2716,34 punten. De stijging van de olieprijzen en de vrees voor een recessie in de VS hebben de beursbarometer sinds afgelopen woensdag, de dag voordat Irak Koeweit binnenviel, met 181 punten omlaag gehaald. De omzet bedroeg maandag 243 miljoen aandelen na 293 miljoen op vrijdag. TOKIO Deaandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio hebben vandaag opnieuw forse klappen gekregen onder invloed van de crisis rond de Iraakse bezetting van Koeweit. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen kelderde met nog eens 946,46 punten ofwel 3,3 procent tot 27.653,07 en kwam daarmee op het laagste niveau van dit jaar. Sinds de Iraakse invasie van Koeweit afgelopen donderdag verloor het koersgemiddelde 10,3 procent.