Verzekering voor schepen gaat omhoog

ROTTERDAM, 7 aug. De Iraakse expansie leidt er toe dat verzekeraars zich gedwongen voelen de premies te verhogen op schepen die de Golf aandoen.

Op 2 augustus heeft de eerste tariefaanpassing plaatsgehad, zo vertelde een woordvoerder van Lloyds in Londen vanochtend. Schepen die de Golf aandoen moeten vanaf die datum (voor elke veertien dagen dat ze in de regio verkeren) een extra premie betalen ter waarde van 0,025 procent van de verzekeringswaarde van het schip.

Schepen die havens in Irak, Koeweit en/of de neutrale zone in Saoedi-Arabie aandoen moeten (voor elke zeven dagen dat ze in de havens liggen) 0,5 procent extra betalen van de verzekeringswaarde van het schip.

Ook de verzekeringstarieven voor de scheepslading zijn verhoogd. Schepen die de Golf bezoeken betalen vanaf gisteren een extra premie van 0,1 procent over de waarde van de lading (voor elke veertien dagen). Bij schepen die Saoedi-Arabie bezoeken bedraagt de extra premie O, 1 procent. Voor schepen die havens in Koeweit en/of Irak bezoeken is geen verhoging vastgesteld: hier moeten verzekerde en verzekeraar elke keer opnieuw onderhandelen over de hoogte van de aanpassing, aldus de woordvoerder van Lloyds. Echt dramatsisch is het niet. De oorlog tussen Irak en Iran joeg indertijd de premies op met soms wel 5 procent per keer, zo herinnert de woordvoerder van Lloyds zich. Wel is de situatie nu zo gespannen dat Lloyds volgens de zegsman elk moment de tarieven opnieuw kan verhogen.

Hoeveel schepen zich op dit moment in de Golf bevinden is moeilijk te achterhalen. Een woordvoerster van de International Chamber of Shipping in Londen, een organisatie die kijk heeft op de scheepsroutes, zei vanochtend dat op dit moment 'weinig tankers' in de Golf varen, maar kon niet zeggen hoeveel.

Dat er weinig scheepvaart plaatsvindt in de Golf houdt volgens haar niet alleen verband met de extra risico's vanwege het geweld van Irak, maar met name ook met het olie-embargo dat tegen Irak is afgekondigd.