'Veldslag' in Warschaus station

WARSCHAU, 7 aug. Op het centraal station van Warschau is het zondag tot een ware veldslag gekomen tussen de politie en een bende zakkenrollers en bagagedieven. Daarbij slaagden de zakkenrollers erin een al gearresteerde en in de boeien geslagen collega te bevrijden.

Het centraal station is al geruime tijd een van de gevaarlijkste plekken van de Poolse hoofdstad. Diefstal en mishandelingen zijn er aan de orde van de dag. De ongeregeldheden begonnen zondag in de ochtend toen een op heterdaad betrapte zakkenroller in handboeien door twee politiemannen werd afgevoerd. Toen de man door collega's met geweld werd bevrijd, liet de politie vijftig man aan versterkingen aanrukken. De politie had echter weinig kans tegen de benden dieven, die met gaspistolen, spuitbussen met traangas, stenen, stokken en planken van gesloopte banken keer op keer in de aanval gingen. Ze daagden daarbij de politie uit hen aan te vallen en gingen, toen de politie dat niet deed, zelf in de aanval. Een gewonde politie-officier kon nog naar een ziekenwagen worden gebracht, maar die kon urenlang niet naar het ziekenhuis omdat de dieven de op- en afritten met auto's hadden geblokkeerd. De politie was bewapend met geweren en traangas, die echter in het volle station niet konden worden gebruikt. Er werd zondag uiteindelijk maar een arrestatie verricht.

De bende op het centraal station overviel vorige week een lid van het Amerikaanse Vredeskorps. Hij werd beroofd, in elkaar geslagen en met een mes in het gezicht gestoken en zijn been werd op twee plaatsen gebroken. De criminaliteit is in Polen het afgelopen jaar zeer sterk gestegen, een ontwikkeling die wordt versterkt door de vrije verkoop van gaswapens. Op het centraal station van Warschau hebben georganiseerde benden het vooral gemunt op buitenlanders en hun bagage. (AP, DPA)