Vechtpartij om slachten van koe

KATMANDU, 7 aug. In een geschil over het slachten van een koe hebben zondag in het zuiden van Nepal vijftig mensen verwondingen opgelopen en zijn 82 huizen in brand gestoken. De politie in de hoofdstad Katmandu heeft dat gisteren gemeld.

Hindoes en moslims in de plaats Gojeta, honderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad, raakten slaags nadat hindoes drie dagen eerder ertegen hadden geprotesteerd dat een koe werd geslacht als onderdeel van een moslim-feest. Als reactie op de geslachte koe doodden de hindoes een varken dat zij op de stoep van een moskee gooiden. Zondag mondden de spanningen tussen de bevolkingsgroepen uit in gevechten waarin ten minste vijf mensen ernstig gewond zijn geraakt.

De koe is voor hindoes een heilig dier. Het slachten ervan is in Nepal bij wet verboden. Op het negeren van deze wet staat een gevangenisstraf van 14 jaar. De bevolking van Nepal bestaat voor 90 procent uit hindoes. De moslim-minderheid, omstreeks 3 procent, woont vooral in het zuiden, langs de grens met India. Aanvaringen tussen de bevolkingsgroepen komen zelden voor. (Reuter)