Uitbarsting van woede in Jeruzalem

TEL AVIV, 7 aug. Onmiddelijk na het bekend worden van de vondst van de lijken van twee vermoorde Israelische jongens zijn gistermiddag in Jeruzalem ongekend felle anti-Arabische rellen uitgebroken. Zo'n dertig Arabieren werden gewond. Tientallen auto's met kentekens uit de bezette gebieden liepen schade op. Volgens politiewoordvoerders gingen duizenden Jeruzalemmers op verschillende plaatsen in de stad de straat op. De politie verloor de controle over de onlusten en riep via radio en televisie de bevolking op het hoofd koel te houden. In het gehele land is de politie in staat van paraatheid gebracht om botsingen tussen joden en Arabieren te voorkomen.

Politiekringen vrezen, dat de emoties tijdens de begrafenis van de twee vermoorde jongens wier lijken met proppen in de mond en de handen op de rug gebonden nabij Jeruzalem werden gevonden, vandaag opnieuw hoog zullen oplopen. Aangenomen wordt dat het tweetal door Palestijnen is vermoord. Hoogstwaarschijnlijk werden de jongens tijdens het liften overvallen en met messteken vermoord.

Israelische leiders hebben de moord in de scherpst mogelijke bewoordingen veroordeeld. Premier Yitzhak Shamir zei dat de moord de uitdrukking is van grenzeloze haat door gefrustreerde misdadigers die zich op het tweetal stortten 'omdat ze niet het hele Israelische volk kunnen afmaken.'De Israelische Arabische gemeenschap heeft eveneens zijn afschuw over de moord uitgesproken en evenals Elias Frey, de burgermeester van Bethlehem, opgeroepen tot de oplossing van het Palestijnse vraagstuk.