Toekomst onzeker

De toekomst van de Goodwill Games is onzeker. Het versoepelde politieke klimaat tussen Oost en West en het gigantische financiele verlies onderbouwen volgens de kritici die gedachte. In Seattle liep zondagnacht de tweede editie van het sportfestijn af. Het evenement werd vier jaar geleden voor het eerst in Moskou gehouden als compensatie voor de boycots van de Olypmische Spelen in de Sovjet-Unie en Verenigde Staten. 'We hebben financieel verlies geleden', gaf Ted Turner in Seattle toe. 'Het exacte bedrag hebben we nog niet voorhanden.'

De eigenaar van Turner Broadcasting System liet doorschemeren dat het negatief saldo hoger kan uitvallen dan de bijna vijftig miljoen gulden vier jaar geleden in Moskou. Thans wordt gesproken over een verlies van negentig miljoen gulden. Turner: 'Toch blijft het een verantwoorde investering. Het evenement moet nog groeien. Ik zie er wel toekomst in.'

Het televisiestation van Turner draait voor de helft op voor de kosten die 325 miljoen gulden bedragen. Hoewel Turner wil doorgaan, heeft hij toch eerst de toestemming van zijn mede-directieleden nodig. Officials uit de Sovjet-Unie toonden zich in Seattle optimistisch. Zij lieten weten niet bang te zijn dat over vier jaar in Moskou en Leningrad de Goodwill Games niet zullen doorgaan. Ook zonder de steun van Turner verwacht de Sovjet-Unie het evenement te kunnen organiseren. 'Maar wij hebben wel financiele steun uit het Westen nodig', aldus een Sovjet-official.