Tekeningen uit Duits museum in bezit van Russischeex-officier

ROTTERDAM, 7 aug. Afgezien van de Koenigs-collectie van 526 tekeningen, destijds onder druk door museum Boymans-Van Beuningen verkocht aan de nazi's, moet zich in de Sovjet-Unie een kostbare tekeningenverzameling uit de Bremense Kunsthalle bevinden. Het gaat om werken van Raphael, Rembrandt, Rubens, Goya, Delacroix, Corot, Rodin en Degas. Ook twintig schetsen van Durer, afkomstig uit Neurenberg, en een pentekening van Vincent van Gogh, getiteld Sterrenacht, waarvan men vermoedde dat deze in de oorlog verloren was gegaan, zouden in bezit zijn van een voormalige Russische officier van het Rode Leger, Viktor Baldin. Dat meldde dit weekeinde het Britse zondagsblad The Observer.

De nu 71-jarige Baldin nam aan het eind van de oorlog de 363 tekeningen mee van een landgoed bij Berlijn, waar het Bremense museum ze had opgeslagen. Hij bewaarde de meeste werken in het architectuurmuseum in Moskou, waar hij jaren achtereen directeur was. Andere tekeningen ruilde hij in de oorlog voor laarzen en een horloge. Voordat hij overlijdt wil Baldin 'de zaak regelen' en de collectie teruggeven aan de rechtmatige eigenaar.

Baldin was in 1945 gelegerd in een landgoed in Karnzow. Op de zolder ontdekte hij dozen vol met tekeningen, die de Bremense Kunsthalle uit veiligheidsoverwegingen daar had opgeslagen. Veel dozen waren al leeggehaald, van andere lag de inhoud verspreid over de vloer. Baldin nam ze mee in zijn bagage en eenmaal terug in Moskou bleek hij in het bezit te zijn van een groot aantal meesterwerken; hij was de eigenaar van een van de meest vooraanstaande tekeningencollecties ter wereld. Nadat hij een brief had geschreven aan president Gorbatsjov kreeg hij onlangs toestemming zijn geheim prijs te geven aan de Kunsthalle in Bremen, de voormalige eigenaar. Alleen enkele wettelijke regelingen staan een directe teruggave nog in de weg. 'Maar we hopen dat deze problemen snel worden opgelost', aldus dr. Anne Roever, conservator van het museum in Bremen. De werken worden nog steeds bewaard door het architectuurmuseum in Moskou.

Overigens is er nog geen spoor van de 3.600 andere tekeningen, die destijds van de zolder in Karnzow verdwenen. 'Zij kunnen door Russische troepen, maar ook door plaatselijke bewoners of door Britse of Amerikaanse soldaten zijn meegenomen', aldus dr. Anne Roever in The Observer.