Tarieven in luchtvaart fors hoger

NEW YORK, 7 aug. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm heeft gisteren aangekondigd haar tarieven met 10 procent te verhogen op al haar vluchten wegens de omhooggeschoten olieprijzen.

De tariefsverhoging voor de binnenlandse vluchten in de Verenigde Staten gaat donderdag en die voor de internationale vluchten op 15 augustus in, aldus PanAm.

Een KLM-woordvoerster zei vanochtend dat onduidelijk is wanneer de KLM het Amerikaanse voorbeeld gaat volgen. De luchtvaartmaatschappij wacht voorlopig af hoe de stijging van de olieprijzen zich ontwikkeld. De KLM spreekt zich daarom niet uit over de hoogte van de tariefstijging.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines heeft een verhoging van haar tarieven van 8 dollar aangekondigd met ingang van vrijdag.

Andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bekijken nog of ze zullen volgen. Volgens Delta Arlines, dat nog niet tot een tariefsverhoging heeft besloten, kost elke dollarcent prijsverhoging per gallon (bijna 4 liter) de maatschapij 20 miljoen dollar op jaarbasis.

Volgens David Swierenga van Air Transport Association, een in Washington gevestigde groep, betekent een stijging van de olieprijzen met vijf dollar per vat dat de brandstofprijzen voor vliegtuigen met 15 dollarcent per gallon zullen stijgen. De industrie verbruikt ongeveer 15 miljard gallon per jaar en dat zou volgens hem extra kosten van 2,25 miljard dollar per jaar betekenen. (AP)