Surinaamse legertop ontkent rol in aanslag

PARAMARIBO, 7 aug. De Surinaamse legerleiding heeft gisteren ontkend betrokken te zijn geweest bij de moord op een politie-inspecteur en de beschieting van het hoofdbureau van politie afgelopen weekeinde in Paramaribo. De politievakbond heeft een landelijke staking uitgeroepen uit protest tegen de gewelddadigheden.

Volgens legercommandant I. Graanoogst, chef van de militaire politie, zijn de gewelddadigheden het werk van 'elementen die consequent bezig zijn de rust en orde te verstoren' en die mogelijk 'ook in het leger en de politie opereren'. Het effect van de politiestaking was gisteren direct merkbaar in het verkeer. In de loop van de ochtend sloten winkels hun deuren uit vrees voor ongeregeldheden, maar incidenten deden zich niet voor. Suriname telt ongeveer duizend politie-functionarissen.

Leden van de Surinaamse politiebond demonstreerden gisterochtend voor het ministerie van justitie en politie in de hoofdstad, waar het bondsbestuur overlegde met minister van justitie J. Ajodhia. De bond eist snel resultaat van het justitieel onderzoek naar de moord en een lijfrente voor de nabestaanden van vermoorde politiemannen.

Tijdens de demonstratie brak paniek uit op straat door het gerucht dat een politiebureau in het stadscentrum omsingeld was door militairen. De agenten snelden met loeiende sirenes en getrokken vuurwapens naar het bureau. Het gerucht bleek ongegrond.

Zondag werd in Paramaribo, vlakbij Fort Zeelandia, het lijk gevonden van politie-inspecteur H. Gooding. Hij was door het hoofd geschoten, kort nadat hij met de in het fort gestationeerde militaire politie overleg had gevoerd over de omstreden arrestatie van een militair. Het hoofdbureau van politie werd daarna beschoten met automatische wapens.

Twee agenten die na de arrestatie van de militair werden gegijzeld door de militaire politie zijn inmiddels vrijgelaten. Volgens de militaire politie was hun aanhouding een vergissing.

Inspecteur Gooding stond lange tijd niet op goede voet met de militairen. Hij had de leiding bij het onderzoek tegen een militair die was aangehouden in verband met moorden op bosnegers tijdens legeracties in het binnenland in 1986. De man werd met groot machtsvertoon door de militairen uit de cel gehaald.