SPD wil al in september eenwording

BERLIJN, 7 aug. De Oostduitse coalitiepartij SPD zal morgen in de Volkskammer, het Oostduitse parlement, voorstellen uiterlijk per 15 september een eind te maken aan het bestaan van de DDR en het land te doen toetreden tot de Bondsrepubliek.

Dat deelden politici van de SPD in Oost- en West-Duitsland gisteren mee na een gezamenlijke zitting van hun presidia in Bonn. De Oostduitse premier Lothar de Maiziere (CDU) had eind vorige week voorgesteld de toetreding van de DDR te vervroegen van 2 december naar 14 oktober. De SPD blijft zich evenwel verzetten tegen het plan van De Maiziere en de Westduitse bondskanselier Helmut Kohl om op 14 oktober vervroegde verkiezingen in beide delen van Duitsland te houden. SPD-kanselierskandidaat Oskar Lafontaine zei gisteravond dat zijn partij niet zal meewerken aan een grondwetswijziging in de Bondsrepubliek, die vervroegde verkiezingen mogelijk zou maken. Zonder grondwetswijziging zijn in de Bondsrepubliek parlementsverkiezingen niet mogelijk voor 18 november, tenzij de zittende regering door een eventueel gefingeerde vertrouwensstemming het veld zou ruimen.

Volgens een regeringswoordvoerster in Oost-Berlijn blijft De Maiziere, van de grootste coalitiepartij CDU, voor toetreding en verkiezingen op 14 oktober.

Pag.4: Vervolg